Bredbåndsbloggen

Om NextGenTel, bredbånd og det digitale livet

Verdens IPv6-dag 6. juni

6. juni markeres verdens IPv6-dag. Hva er egentlig bakgrunnen for at overgangen til IPv6 er blitt en nødvendighet, og hva betyr overgangen fra IPv4 til IPv6 for oss og for våre kunder?

Verden blir mer og mer koblet sammen, men går samtidig tom for adressene som datamaskiner og annet utstyr trenger for å kunne kommunisere på Internett. For å støtte den massive veksten i tilkoblinger, må nettverk og organisasjoner ta i bruk IPv6, den nye Internett-protokollen med et nesten uendelig antall adresser. NextGenTel og vårt eierselskap TeliaSonera har allerede i dag IPv6-aktiverte løsninger.

I 2020 er det anslått at 50 milliarder enheter vil være på nett og den økende bruken av Internett i dagliglivet er en enorm mulighet både for våre kunder og for oss som selskap.

Det er derfor viktig at NextGenTel og TeliaSonera støtter kravet om flere adresser drevet av den store veksten i antall IP-tilkoblede enheter. Ved å implementere IPv6 i våre nettverk og tjenester kan vi fortsette å tilby fremtidsrettede telekommunikasjon og tjenester til våre kunder. Allerede nå støttes IPv6 av alle de store operatørene, inkludert TeliaSonera-selskapene, og de har alle i større eller mindre grad gjort både maskinvare og programvare «IPv6-klar».

Lars Klasson, leder for Broadband Technology Solutions i TeliaSonera sier:

«Vi skal være klar for å møte kundenes behov for IPv6-produkter og -tjenester i våre hjemmemarkeder i Norden og Baltikum i tråd med de nye IPv6-kravene. Dette gjelder for eksempel for DataNet, Business Internett og sikkerhetstjenester for våre bedriftskunder, IPv6-Internett-tilgang for kunder i massemarkedet og IPv6 for mobile tjenester. Allerede i dag tilbyr vi på forespørsel IPv6 for Telias bedriftskunder i Sverige og på IPv6-dagen lanseres det som et standardisert alternativ for våre finske DataNet- og Business Internettkunder. På privatmarkedet kjører vi fra mai til desember i år en pilot med 5000 kunder i Sverige, Finland, Danmark og Norge. TeliaSonera International Carrier har allerede kunder som bruker IPv6 i tjenesten «TeliaSonera IP Transit V6″, som har vært i drift en tid.»

Verdens IPv6-dag 6. juni – for å teste og øke bevisstheten

For å øke bevisstheten og påskynde implementeringen av IPv6 hele veien til kundene, organiserer Internet Society (ISOC) Verdens IPv6-dag den 6. juni i år. På denne dagen vil flere webselskaper og store bransjeaktører, som Google og Facebook, teste sine nettsider på en kontrollert måte og gi innhold for både IPv4 og IPv6. Selv om risikoen er svært liten, kan enkelte kunder oppleve problemer på disse nettsidene avhengig av klientutstyret.

Et nesten ubegrenset antall adresser

IP-adressen er den unike nummerserien som identifiserer en datamaskin eller enhet koblet til Internett. I den nåværende IPv4-standarden består adressen av 32 bits som gir maksimalt ca fire milliarder unike adresser. Begrensningen begynte å være en bekymring allerede på 90-tallet, og et initiativ for å utvikle en ny standard, IPv6, som består av 128 bits ble igangsatt. Dermed gjøres 79 trillioner flere adresser tilgjengelig.

Steg for steg

Det blir ingen endring eller oppgradering over natten fra IPv4 til IPv6. De to protokollene vil fortsette å eksistere ved siden av hverandre i lang tid. Dette er mulig via den såkalte dual stack-teknologien som gjør det mulig å oversette mellom IPv4 og IPv6. Dette gir selskapene nok tid til å skifte trinnvis for å sikre internettilkobling og ekstern infrastruktur, opprettholde de interne tjenestene og holde kontakt med kundene.

Vi er klar til å møte kundenes behov

Vi ser allerede nå økt interesse fra kunder og mener at etterspørselen etter IPv6-produkter og tjenester vil øke fortløpende i årene fremover.

Lars Klasson konkluderer:

«Vi skal møte kundenes behov for IPv6-produkter og tjenester i våre hjemmemarkeder i Norden og Baltikum. Det er viktig å påpeke at de to protokollene vil sameksistere i en periode på minst 5 til 10 år, så det er verken et spørsmål om å gå tom for adresser eller om å migrere til den nye standarden. Sluttbrukere kommer til å bruke begge protokollene i årene som kommer. »

Fra å være banebrytende med Europas første kommersielt tilgjengelige IPv6-nettverk i 2001, tilbyr TeliaSonera i dag dual stack IPv6 på International Carrier-nettverket over 3 kontinenter.

Les mer:

Oppdatert: Les for øvrig denne statusrapporten fra  direktør Torstein Olsen i Post- og Teletilsynet pr 15. juni 2012.

7 Comments

 1. Men, NextGenTel, dere sier her lite om når dere selv vil støtte IPv6 ut mot kundene deres?
  – DET er vi veldige interesserte i siden dere er en mer enn gjennomsnittet stor aktør på slutt-bruker-nivå i Norge :-)

 2. Tore Sinding Bekkedal

  06. juni 2012 at 11:24

  Veldig kult at dere tar dette opp! Håper det ikke går lang tid før jeg får en IPv6-addresse hjemme. Jeg har alltid vært svært fornøyd med deres tjenester, men om en av deres konkurrenter tilbyr IPv6 vil jeg grundig vurdere å bytte til dem. Håper dere blir først, så jeg slipper :)

 3. Inntil dere kommer med IPv6 inn til mitt hjemmenett gjennom deres DSL løsninger, så er vel dette mest fine ord? :)

 4. Dette er helt klart skryt, uten alfor mye kjøtt på beina.
  Håper NGT vil følge opp dette med en mer håndfast plan for når IPv6 rulles ut til almuen, gjerme i sammenheng med overgang til modem som støtter gigabit-trafikk i LAN. Dagens 10/100 støtte begynner tross alt å bli noe utdattert.

 5. Morten Ågnes

  13. juni 2012 at 12:24

  Artikkelen om IPv6 ble skrevet i forkant av verdens IPv6-dag den 6.juni 2012. I anledning dagen ble det igangsatt testing direkte på kundenivå i flere land, deriblant Norge. Vi har nå et lite og kontrollerbart antall kunder som kjører over denne protokollen i vårt nett. Testen går smertefritt og uten rapportere problemer, og vil bli utvidet etterhvert.

 6. Hvis jeg bestiller ADSL idag, får jeg da eller kan jeg få IPv6 fra NextGenTel?

 7. I want do to thank you for this good read blog post!! I certainly enjoyed every little bit of words it. I’ve got you bookmarked to look at new stuff you post…

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

© 2018 Bredbåndsbloggen

Theme by Anders NorenUp ↑