Bredbåndsbloggen

Om NextGenTel, bredbånd og det digitale livet

Lag bilde av din trådløse dekning med «heatmap»

Trådløs dekning heatmap

Bildet virer den trådløse dekningen i huset.

Heatmap visualiserer den trådløse dekningen i huset ditt. Et veldig nyttig verktøy og alt kan gjøres med en app.

Føler du de trådløse signalene varierer stort fra sted til sted i huset? Det er mange faktorer som kan påvirke signalene, som tykkelse på vegger, elektroniske apparater som skaper forstyrrelse,  varmekabler osv. For å kunne gjøre effektive tiltak er det fornuftig  å kartlegge de trådløse problemene først.

En veldig enkel og oversiktlig måte å gjøre dette på er wifi heatmap. Da får du en visuell oversikt over hvor signalene er gode og  dårlige. Dette gir deg en god indikasjon på hvor du eksempelvis bør sette opp en extender eller repeater.

En app gjør jobben

Alt du trenger er å laste ned en app på telefonen din. Søk på «wifi heatmap» i Google Play eller App Store og velg den appen du foretrekker. Selv brukte vi appen «Wifi heat map» i denne testen. De fleste appene fungerer på samme måte:

 1. Tegn et bilde av din leilighet eller hus
 2. Åpne appen og ta bilde av din tegning
 3. Gå rundt i huset/leiligheten mens du markerer hvor du er på tegningen

Andre etasje – en herlig grønnfarge

Under kan du se min tegning av andre etasje i mitt hus. Det er i denne etasjen ruteren står plassert, og det er denne etasjen vi bruker mest. Som du ser er dekningen her veldig god, men det gule området skyldes trolig flisveggen på kjøkkenet.

I dette tilfellet ville det vært hensiktsmessig å flytte ruteren en meter inn mot stuen. Da vil forstyrrelsene fra veggene på kjøkkenet bli mindre. Ellers har jeg prøvd å plassere ruteren midt i etasjen for en jevn dekning i hele huset. Jeg har også løftet ruteren opp fra gulvet og plassert den på en benk, fri for hindringer. Her kan du lese mer om hvordan du bør plassere ruteren.

heatmap wifi

Heatmap av andre etasje

Første etasje – det lyser rødt!

I første etasje var ikke situasjonen like oppløftende. Ikke veldig overraskende, med tanke på at ruteren står plassert i andre etasje.

Som du ser er dekningen god i området på midten av etasjen. Dette skyldes trolig at ruteren står plassert  i midten av etasjen over. Ellers taper signalene seg på badet, noe som skyldes flisene på veggen.

Det store tapet i signalstyrke skjer imidlertid i bodene mine. Her er det elendig signal. Dette skyldes at veggen mellom kjellerstuen og boden er av solid betong. Lurer du på hvor mye dine vegger ødelegger for trådløse signaler? Svaret får du her.

heatmap wifi

Første etasje

Plassering av extender eller repeater

Heldigvis for meg er jeg ikke avhengig av godt internett i bodene mine, men hadde jeg trengt godt nett her ville dette kartet gitt meg viktig informasjon. For mange vil en god løsning på trådløse problemer være en wifi extender eller repeater. Dette er enheter som tar opp de trådløse signalene og sender de videre.

Det er viktig å plassere repeateren innenfor et område hvor signalstyrken er god. Plasserer du en repeater i en sone hvor signalene er dårlige kan den fort skape forstyrrelser og føre til enda dårligere signaler.

Kartet over viser meg tydelig hvor det ville være fornuftig å plassere en repeater, nemlig i kjellerstuen mot gangen. Dette området viser god signalstyrke, i tillegg er det så nære bodene mine at signalene fra en repeater vil nå frem.

3 Comments

 1. Fredrik Fjæran

  05. februar 2018 at 20:47

  Artig sak, men her bør det taes med at man bør ikke ha dekning i det hele tatt på soverom, både bruke av skjermer på soverom og wifi strålingen er linket til søvnproblemer. Det betyr at man faktisk bør skjerme soverommene for å unngå dette.

  • Godt poeng. Dessverre har jeg uttak til router i mitt soverom! Hvorvidt dette er grunn til min dårlige søvn vet jeg ikke men hadde gjerne ønsket å ha Wi-Fi slått av under nattetid.. hvis bare NGT gadd å ordne dette for meg :/

   • Trond-Ole

    06. februar 2018 at 09:51

    Hei :) Strålingen fra trådløse nettverk er så svak at den nesten ikke kan måles. Dermed er den heller ikke helsefarlig heldigvis! Vi har dessverre ikke mulighet for å deaktivere det trådløse nettet for enkeltkunder om natten, men vi har utviklet et produkt hvor du enkelt kan gjøre dette selv :) Det heter SmartRuter, og du kan kontakte vårt kundesenter for aktivering. Da kan du nemlig enkelt slå av det trådløse nettet via en app! Les mer her: https://www.nextgentel.no/privat/smartruter/

    Håper dette var til nytte.

    Ha en fin dag!
    Mvh
    Trond-Ole /NextGenTel

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

© 2018 Bredbåndsbloggen

Theme by Anders NorenUp ↑