Digitale ferietips

Sosiale medier blir mer og mer populære, også i ferien. Ifølge NextGenTels trendundersøkelse nå i sommer oppdaterer tre av ti nordmenn status på sosiale nettsamfunn for å holde venner og familie oppdatert i ferien. To av ti laster opp feriebildene på nettsamfunn som Facebook og Flickr.

1.png

Likevel er det grunn til å advare mot å være for offensiv på denne kontinuerlige oppdateringen. Vel nok er det kanskje kjekt å fortelle venner og bekjente at du akkurat nå er i London eller på Sunny Beach, og illustrere meldingen med et bilde som viser det, men du bør likevel tenke deg om en gang til. Jo flere venner du har på Facebook, eller folk som følger deg på Twitter, jo flere ”venner” er det, det vil si mer eller mindre tilfeldige bekjente. På Twitter er det kanskje enda mer vanlig at du ikke kjenner de som følger dine kommentarer. Da er det ikke veldig smart å legge ut informasjon som dokumenterer hvor du er, eller snarere hvor du ikke er, til enhver tid. Det kan være interessant informasjon for dem med ikke fullt så edle hensikter å vite at du befinner deg på andre siden av jordkloden når de selv står utenfor inngangsdøren din hjemme.

Har du noe interessant å melde – så si det!

Jeg tror det nå er på tide å oppfordre til å ta et nytt steg på kommunikasjonsstigen hva gjelder de sosiale mediene. Det er ikke interessant at du har stått opp i dag også, at du tar deg en kopp Nespresso og leser avisen, eller at det er sol eller overskyet. Det er heller ikke interessant at du er i innsjekkingen på Gardermoen, eller viser oss hvordan det ser ut på Marcusplassen. Tro meg, den plassen har sett slik ut siden dogenes tid.

Fortell oss heller hva du tenker eller synes. Om begivenheter, fenomener og problemstillinger. Om ting du har lest eller utsagn andre har kommet med. Oppfordre til meningsutvekslinger og debatt. Utsagn og synspunkter som ikke plasserer deg noe bestemt sted – i alle fall ikke geografisk. Legg merke til at det i nyhetsoppdateringsfeltet på Facebook står ”Hva tenker du på?” Det står ikke ”Hva ser jeg på akkurat nå – og se: Jeg har klart å ta et bilde av det!”. Før du oppdaterer statusen din; stopp – og tenk: ”Har denne oppdateringen en verdi for leseren? Gir denne oppdateringen mer enn den oppmerksomheten den tar?” Om jeg leser oppdateringer à la "Biltur med barna. Herlig." gir det meg lite. "Biltur med barna til Hunderfossen (www.hunderfossen.no). En hel dag med moro for hele familien. Herlig." Har jeg et utbytte av å lese.

Og så kan du heller legge ut de feriebildene du absolutt ønsker å dele med andre, når du kommer hjem. Da gir du deg kanskje også den nødvendige refleksjonsavstand som gjør at du legger ut de bildene du faktisk ønsker skal ligge ute i cyberspace!

Send passet til deg selv

2.png

Et godt ferietips tuftet på den digitale tidsalder, er å ha kopi av viktige reisedokumenter, papirer, pass og lignende flere steder i bagasje og håndbagasje – og også elektronisk. Fordelene med å ha elektronisk tilgjengelige dokumenter er åpenbare, du kan fremkalle dem i kopis form fra hvor som helst i verden. Den enkleste måten er å sende en kopi i pdf-format til din egen epostadresse som du kan nå via en hvilken som helst internett-cafe. Det finnes også tilgjengelig flere ulike datalagringstjenester hvor du kan legge ut sikret lagrede kopier. Har du mistet eller blitt frastjålet passet ditt, så kan du om ikke annet dokumentere for den lokale myndighetsperson eller politimann hvem du er ved å printe ut en kopi.

Apps til ferien

3-300x243.pngNår du er underveis, og har din iPod, iPhone, og nå også etterhvert din iPad med på turen, så har du et rikholdig utvalg av nyttige og hyggelige programmer – apps – du kan berike reisen med. Alt fra pausespill til mer nyttige saker som værmeldingen fra www.yr.no. En artig sak for deg som kanskje skal sitte på en flyplass og vente på avgangen, er ”Flytider”. Denne app’en til 17 kr gir den en oppdatert oversikt over ankomster og avganger for alle norske flyplasser. Informasjonen presenteres i et grensesnitt besnærende lik informasjonsskjermene på flyplassene, og er oppdatert hvert tredje minutt. En avslappende måte å ha full kontroll på når flyet ditt til Alicante går, eller når flyet fra Aalesund har landet.

Blogg-redaksjonen tar en liten sommer-pause i bloggingen og kommer sterkt tilbake i august! Ha en riktig fin ferie så lenge, hvor enn du måtte befinne deg i verden - eller i cyberspace...!