Gjesteinnlegg fra en “moderne familie” i karantene

Første dag med hjemmeskole, stengte barnehager og hjemmekontor.

Til alle dere foreldre som denne uken er opptatt med hjemmeskole, barn hjemme fra barnehage og hjemmekontor. Det her blir stress, men - we got this! 💪 😊


Her er vår versjon av første dag i en annerledes hverdag, med noen tips som har fungert for oss.


Fra ferie i Spania og rett til karantene har vi samlet to familier til én, og er samlet med tre barn i samme hus. Voksne med hjemmekontor, en gutt på 6 år med hjemmeskole og to gutter på 4 år som er hjemme fra barnehage.


07:30 - Dagen starter!

Mens tre gutter er full i energi skal de voksne planlegge digitalt morgenmøte, svare på mail og lage klar frokost - før han eldste skal i gang med hjemmeskole. For å få tid til noen minutter med jobb settes guttene i gang med å perle. Å perle er ikke alltid supermoro, men når man kan perle Minecraft og Super Mario blir det raskt mer interessant! Tips: på Pinterest finner man “oppskrifter” på alt av figurer og diverse fra favorittserie, spill eller annet.

gjesteblogg-1a.pnggjesteblogg-2.png#asset:83569


Har man ikke perler i hus kan et annet tips være å printe ut eller “tegne av” favorittfigurer, eller - lage masker! Man finner mye også her på Pinterest. Å tegne av med ark over skjermen på en iPad kan barna gjøre selv, og så fargelegge etterpå.


gjesteblogg-4.png#asset:83567
gjesteblogg-3.png#asset:83568


10:00 - Det “ringer inn” til hjemmeskole.

På timeplanen står det undervisning fra kl. 10-11, før det er friminutt. Timeplanen ble laget i fellesskap i går kveld, så kl. 10.00 presis var skolegutten her klar. Heldigvis kan man nå være på skolen på nett! Da passer det jo fint at man kan gjøre om hjemmekontoret til skolebenk.


gjesteblogg-5.png#asset:83566


Når skolearbeidet blir lekende lett på nett synes til og med de minste at det er kjekt å følge med. I alle fall en stund. Når de ikke klarer å sitte stille lenger og han eldste trenger ro og fred, blir de minste kastet ut, bokstavelig talt, men bare for å leke. Det er definitivt viktig at alle får frisk luft i løpet av dagen, og det er jo mye moro man kan gjøre like utenfor døren. Her har guttene vært ekstra heldig og fått hjemmelagde lekeklosser levert på døren fra en handy bestefar.


gjesteblogg-6.png#asset:83565


11:30 - Pressekonferanse for barn fra Statsministerens kontor

Etter et lite “friminutt” med lek får vi opp et varsel om at Statsministerens kontor sender live pressekonferanse til barn. Et utrolig fint tiltak! Eldstemann i huset på 6 år fulgte med fra start til slutt, spurte spørsmål og fikk svar på andre ting han lurte på. Det er helt sant at det er vanskelig å forklare situasjonen vi er i til barn, så dette var fantastisk bra! Om dere ikke allerede har sett den i familien kan man se den på nytt her.


gjesteblogg-7.png#asset:83564


12:30 - Working hard and hardly working

Etter lunsj er det klart for dagens hjemmeskole for voksne. Tidlig på dagen skal de voksne undervise barn, så etter lunsj er det vel klart at de voksne også må lære seg noe nytt. Han som har hjemmeskole her fikk bestemme hva de voksne skulle lære seg, så da ble det opplæring i Minecraft. Det er jo alltid lurt å tilegne seg noen nye egenskaper, i alle fall i disse tider, så kanskje er vi alle klar for en karriere på Twitch når karantenen er over?


gjesteblogg-8.png#asset:83563


En halvtime med Minecraft-undervisning, så litt voksenjobb på de voksne og egentid på barna. Det gjelder å finne en fin balanse.


gjesteblogg-9.png#asset:83562


14:00 - Mens de voksne jobber - egentid.

Frem til arbeidsdagen og skoledagen er ferdig får barna gjøre akkurat hva de vil, mens de voksne får fokusere på jobb. Her i huset ble det denne gang iPad og Playstation med spilling, før man gikk ut på trampolinen i hagen. Først et spill hvor man lærer engelsk, deretter spill som bare er moro. Under kommer dagens spill som er populær for denne gjengen:


  • Cars (iPad/nettbrett)
  • Duplo World (iPad /nettbrett)
  • Clumsy Ninja (iPad /nettbrett)
  • Minion Rush (iPad /nettbrett)
  • Minecraft (Playstation)


Og spillet vi bruker for å lære engelsk, Fun English.

gjesteblogg-10.png#asset:83561


Det merkes at det er lett for at det blir litt feriestemning når man ikke skal opp og ut av huset om morgenen. Så den største utfordringen i dagene fremover blir definitivt å både holde alle i aktivitet og klare å ha fokus på både jobb og skole fremover. Men - at det må være lov å ha det moro innimellom både for voksne og barn - helt klart!

gjesteblogg-11.png#asset:83560


15:30 - dag 1 med jobb og skole over 🙌

På timeplanene til andre som vi har sett på for tips står det ofte at det er tid for å gjøre husarbeid og klargjøre middag rundt nå. Men etter enda noen flere timer inne merkes det at her trengs det mer frisk luft! For å si det sånn, om det så langt i dette innlegget har fremstått som at det her er harmonisk og rolig - så er det ikke et helt riktig. Om man skal prøve å sette et bilde på stemningen så har man her i skrivende stund ikke bare en, men to utålmodige gutter (kaptein sabeltann & co) løpende rundt med sverd i stuen. Når man blir bedt om å sette mikrofonen sin på “mute” under et digitalt statusmøte med kollegaer på grunn av støy, er det på tide med en tur ut av huset.


Vi bruker forresten tjenesten Whereby for digitale møter! Det finnes selvfølgelig andre fine løsninger for dette, som du kan lese om her.


Whereby er ekstremt enkelt og gratis for opp til 4 personer samtidig. Vi bruker ellers FaceTime til å snakke med besteforeldre, venner og familie. Viktig å holde kontakten! 🥰


Nå, utelek, middag, og filmkveld. Lykke til alle foreldre, la oss heie på hverandre, dele gode råd og ta vare på hverandre uten å ta på hverandre. 🙌


gjesteblogg-12.png#asset:83559