Lugger det i nettet?

6_s.png#asset:73190

WiFi har på kort tid fått samme status som elektrisitet, eller for den saks skyld luft – det skal bare være der, og det skal virke. WiFi skal ikke ha gode eller dårlige dager, det skal bare være en konstant man ikke trenger å forholde seg til. Samtidig må WiFi være en usynlig helt, med stadig mer krevende oppgaver som skal utføres. Nå for tiden skal tross alt det meste på nett. Vi har blitt vant til at datamaskinen, mobilen og spillkonsollen skal på trådløst nett, men nå skal også termostaten, lyspærene, tannbørsten, kattemateren og ikke minst bilen være på nett – helst hele tiden.


Så hva gjør du når det begynner å lugge i nettet?

Flytt ruteren

Det skal ofte ikke så mye til, men unngå å plassere ruteren nede på gulvet bak TV-benken eller på høykant mellom bøkene i en bokhylle. Gi WiFi plassen den fortjener, fremme i lyset på en plass med god oversikt.

Les mer: Få oversikt over din trådløse signalstyrke

Finn en vei med mindre trafikk

Det er irriterende når WiFi-en ikke fungerer som den skal, men da skal du i alle fall vite at du ikke er alene. Det er kanskje akkurat derfor det er krøll på signalet? WiFi i det vanlige frekvensområdet på 2,4 GHz er ofte mer enn velfylt med trafikk og tilkoblede enheter, mens det gjerne er litt mer armslag å finne på 5 GHz.

Backup er bra, men kanskje ikke akkurat når du skal bruke nettet?

Har du lagt merke til tidspunktene WiFi-en tuller seg? Er det hele tiden, eller kan det virke som nettet «plutselig» blir tregt? Dette skjer typisk når noen kommer hjem fra skole eller jobb på ettermiddagen og setter mobilen på lading. Flere mobiltyper vil da starte backup av bilder og filer til for eksempel Google Photos eller iCloud, og de bryr seg ikke så veldig med om det er andre som gjerne vil bruke nettet. Neida, der er det tut og kjør og full pupp på opplasting til jobben er gjort. Så selv om det tilsynelatende ikke er noen på nett hjemme hos deg, og det i alle fall ikke er noen som laster ned noe, så kan det være automatikken og smartheten i mobilen din som spiller deg et usynlig puss – alt selvsagt i beste mening.

Vi trekker frem den gode, gamle kabelen…

Om vi liker det eller ei, det vil alltid fungere best å benytte kabel til de enhetene hvor dette er mulig. Smart-TV, spillkonsoller, datamaskinen på hjemmekontoret osv. Enheter som kables til nettet slipper å konkurrere om ledig kapasitet i det trådløse nettet, og vi unngår at de «stjeler» båndbredde fra de andre dingsene i huset.

Er problemet likt i alle rom?

Hvis du opplever at nettet er dårligere i noen deler av huset, så er det kanskje på tide å skaffe seg et større nettverk. Det er i hovedsak tre måter dette kan gjøres på. For det første kan du kjøpe en kraftigere trådløs ruter som kobles til ruteren fra NextGenTel. Disse finnes i utallige varianter, og i alle prisklasser. Neste mulighet er å ta i bruk en extender. Denne plasseres i en annen del av boligen enn ruteren din, og utvider dermed nettverket. Extenderen bør tilkobles ruteren med kabel for å unngå at den benytter en stor del av kapasiteten i WiFi-nettet.


Det siste alternativet vi skal presentere her, er mesh-nettverk. Slike nettverk består gjerne av tre enheter som plasseres rundt i huset. Disse jobber sammen, og benytter smart teknologi til å flytte trafikk den beste veien gjennom nettverket. Som NextGenTel-kunde kan du kjøpe mesh-nettverk fra AirTies til en veldig fordelaktig pris.


Anbefalte apper som kan hjelpe deg med WiFi-problemer: