Multitasker du?

Det å gjøre flere ting på en gang er en kunst. Eller er det tegn på at du kjeder deg eller ikke klarer å konsentrere deg og fokusere på det du egentlig holdt på med? Vi ser det daglig i møter hvor noen stirrer på telefonen eller PC-en mens kolleger holder presentasjoner. Vi ser det ved kantinebordene, i butikker, og ikke minst hjemme i stua.

Slår du opp ordet «multitasking» i en synonymordbok, dukker det smått ubehjelpelige «Fleroppgavekjøring» opp som et forslag til norsk oversettelse. Ikke rart at vi i denne bloggen heller foretrekker det engelske, og sannsynligvis mer forståelige, «multitasking» i tittelen.

Den norske oversettelsen fanger like fullt multitaskingens opphav innenfor databehandlingsindustrien. Når man fikk prosessoren i datamaskinen til å foreta ulike, samtidige og parallelle operasjoner, fikk man virkelig opp kapasiteten. Mennesket har i alle tider overgått maskiner i evnen til å utføre mange operasjoner samtidig. Vi både går og ser, vi sykler og snakker, vi dusjer og synger. Den menneskelige hjerne kan prosessere mange parallelle tanker og stimuli, selv om ekspertene fortsatt diskuterer vår evne til å holde sterkt fokus på mer enn en eller et fåtall samtidige tanker eller hendelser. Tema for denne bloggen er det digitale livet og hvordan vi utnytter bredbånd og bredbåndsrelatert teknologi. I vår kontekst ser vi derfor på multitasking som vår motivasjon til å gjøre samtidig bruk av ulike digitale tjenester.

Nettstedet Digital TV Europa refererte forleden fra en undersøkelse det britiske advokatkontoret Wiggin har utført. Her har man sett på i hvilken grad mennesker ser på TV og bruker forskjellig digitalt utstyr, samtidig. Over 70 % av respondentene sa at de surfer på Internett samtidig som de ser på TV. Nær halvparten av de spurte – 47 % - er aktive på sosiale medier med venner parallelt med at de ser på TV. Enda noen flere, 52 % av utvalget, sier at de benytter Internett for å finne ut mer om det de faktisk ser på TV.

Å finne ut mer om den serien eller showet du ser, hva skuespillerne heter og har vært med på tidligere, og også diskutere det som skjer med dine venner, beriker opplevelsene. Om man tar i bruk sosiale medier som lar deg «sjekke inn» og gi karakterer til filmen og programmer, tilfører et spennende sosialt element, og en følelse av samhørighet.

Over 40 % av respondentene i den samme undersøkelsen sier at de ser på videoer på nett samtidig som de ser på analogt TV. Dette vitner kanskje mer om formen for multitasking som innebærer at man kjeder seg. En av tre spurte i undersøkelsen sier til og med at de ser to eller flere TV-programmer samtidig. Det burde nok oppfattes som et faresignal for programskapere. Er dagens TV-programmer så kjedelige eller tanketomme at man like gjerne ser flere samtidig?

Er dette funn fra menneskelig adferd som kommer til å prege fremtidige muligheter og tekniske løsninger? Helt åpenbart. Denne kommentatoren tror imidlertid ikke på at såkalte smarte TV-er i stua, med multi-skjerm som viser både TV-bildet og Internett-vinduer med Twitter-feeds, Facebook-sider og IMDb for filmanmeldelser ved siden av, får særlig suksess. Vi tror mer på at filmopplevelsen eller fotballkampen fortsatt skal utspille seg fullt ut på skjermen, mens den interaktive delen skjer personlig og privat via lesebrett, smarttelefoner eller laptops som den enkelte holder for seg selv. Det er en tid og et sted for alt.