Nytt liv i web-TV

I Internettets ungdom, sånn for en åtte-ti år siden, var det å se levende bilder og film blant sjeldenhetene på nettet. Noen nettsteder gikk bananas med fancy Flash-animasjoner, og da vi fikk bredbånd pleide vi å ”imponere” venner og kjente med å se på disse websidene. Ofte var disse laget på gutterommene, og svært sjelden av profesjonelle aktører. Dersom du husker noen av disse nettstedene, og fortsatt har linkene på din gamle PC (eller husker dem) så del dem gjerne med våre lesere her på bloggen!

Etter hvert begynte TV-stasjoner og enkelte nettutgaver av papiravisene å publisere innhold på nettet. TV 2 her i Norge var vel blant pionerene bak å tilpasse TV-innhold for web, og faktisk i nært samarbeide med NextGenTel. Forhistorien til dette var at begge bedrifter har hovedkontor i Bergen, og ledelsen i begge selskapene fant godt ut av det med hverandre i et støttende samarbeid. Vi etablerte derfor på et tidlig tidspunkt fiberforbindelser mellom TV 2, både i Bergen og Oslo, og NextGenTels backbone. TV 2s innhold kom derfor ut til våre abonnenter i høy kvalitet.

blogg_webtv_sumo.png

Utover dette tiåret har video og streaming av levende bilder tatt mer og mer av, og utgjør i dag mesteparten av trafikkveksten på nettet. Aktører som YouTube (etablert så sent som i 2005) er eksempler på det, og fremveksten av bærbare datamaskiner, smarttelefoner og den nye iPad gjør at stadig flere sitter hvor som helst og nyter kortere og lengre snutter og programmer når det passer dem. Videobutikker som Netflix gjør jo sitt til at det flyr stadig flere ip-pakker gjennom nettene.

TV-hverdagen er derfor ikke som før. Med digitaliseringen av TV-signalene, og ikke minst fremveksten av nye interaktive muligheter som gis via IPTV over kobbertråder og fibre, gjør at du setter sammen din egen TV-agenda. Du ser hva du vil når du vil.

On Demand-tilbudet vokser fra dag til dag, og filmene blir tilgjengelige stadig raskere etter at de har vært på kino. Serier blir tilgjengelige raskt etter at de har vært vist første gang på TV-kanalene, og du kan se nær sagt et hvilket som helst program som du glemte da det gikk live. Det er nærmest bare sportsbegivenheter som det er verdt å se når det skjer.

NextGenTel formidler både TV-tjenester til din stue-TV (NextTV) og web-TV over Internett. Vi slår nå et fornyet slag for web-TV som et nyttig supplement til vanlig TV. Dette gjør vi ved at vi har inngått en unik avtale med TV 2 om at alle våre kunder kan få alle Sumo-abonnementene til halv pris i et helt år (tilbudet er utgått), mot at du binder ditt bredbåndsabonnement i det samme året.

Videostrømmen fra TV 2 går til våre kunder på en adaptiv måte, slik at kvaliteten på bildet tilpasses den båndbredden du måtte sitte på. Så har du lav båndbredde, eller til og med sitter på et mobilt bredbånd på hytta, så kan du få TV 2-innhold. Kanskje ikke med den beste kvaliteten, men likevel. Premier League får du i alle fall til ok kvalitet om du har en megabit, og HD-kvalitet opplever du dersom du har 6 megabits eller mer.

Den store fordelen med web-TV er fleksibiliteten. I dag sitter vi ikke bare foran stue-TV-en når vi vil følge med på det som skjer. Vi sitter, eller ligger, like gjerne i sofaen eller på gutterommet med laptopen. Det er jo heller ikke sikkert at TV-en i stua er ledig til nettopp det du vil se, så her må man finne alternativer. Og da kan en kvalitetsskjerm formidle web-TV like bra, om ikke bedre, enn det du ser i stua. Web-TV er et nyttig og fleksibelt supplement til vanlig TV!

blogg_webtv_sofa.jpg

På TV 2 Sumo har du via fire ulike abonnementer tilgang til alle direktekanalene, inklusive TV 2 Zebra, Nyhetskanalen, Filmkanalen og Science Fiction, du får underholdningsprogrammene, Sporten, Tippeligakampene og kan følge ditt favorittlag i Barclays Premier League.

Og en ting til; det er faktisk enkelt å koble datamaskinen til flatskjermen du har i stua, eller til en prosjektør. Råd og vink om dette finner du her.

Denne artikkelen er også publisert i Telecom Revy.