Oppfinnelsen som endret verden

Actor_portraying_Alexander_Graham_Bell_in_an_AT&T_promotional_film_(1926)

HISTORISK: Alexander Graham Bell gjennomfører verdens første telefonsamtale i Boston laboratory 1876.

“Mr. Watson, come here, I want to see you”, sa Alexander Graham Bell da han ringte sin assistent 10. mars 1876. Dermed var tidenes første telefonsamtale gjennomført.

Det samme året tok Bell patent på teknologien og er for mange kjent som opphavsmannen til den elektriske telefonen. Dette gjorde Alexander Graham Bell til en kjent og velstående mann, men var det egentlig han som oppfant telefonen?

En brannskade og lite penger

Antonio_Meucci

Antonio Meucci født 13. april 1808. Døde 18. oktober 1889.

27 år tidligere utviklet amerikansk-italieneren Antonio Meucci den samme telefonen Bell brukte i 1876. I 1849 hadde Meucci utarbeidet teknologien og sendte sin egen stemme gjennom en kobbertråd fra et rom til et annet. Fra 1849 til 1862 utviklet han hele 30 ulike prototyper av sin teletrofono. Alt lå til rette for at Meucci skulle bli en svært velstående mann, men uflaks og dårlig økonomi skulle ødelegge alt for oppfinneren.

Han var for fattig til å ta patent på oppfinnelsen. I 1870 bestemte han seg for å presentere teknologien i offentligheten. Dessverre ble han kraftig forbrent i en ulykke. Får å få penger til medisin måtte han selge sin prototype.

En vårdag i 1876 ble Meucci svært overrasket da han leste avisen. Der leser han at skotsk-amerikanske Alexander Graham Bell er tillagt æren for å ha funnet opp telefonen. Meucci ble svært opprørt og gikk rettens vei for å bli kreditert for oppfinnelsen. Han døde før rettsaken var fullført. Saken ble henlagt.

Bell blir verdenskjent

Konkurransen for å videreutvikle telefonen var stor. I 1877 ble Bell Telephone Company opprettet. På lisens fra Bell Telephone Company ble det året etter anlagt telefonsentraler i byer over hele USA. Selskapet vokste raskt og opprettet nasjonale langdistansenett. Bell oppfant også fotofonen i 1880. Bell døde som 75-åring i 1922. Han fikk oppleve rikdom og berømmelse i sin samtid. Under begravelsen stengte alle telefonsentraler i USA i ett minutt til ære for Bell.

Alexander_Graham_Telephone_in_Newyork

Bell ved åpningen av verdens første langdistanse telefonlinje fra New York to Chicago i 1892.


Hvem er oppfinneren?

Hvem er egentlig oppfinneren av telefonen? Er det den kjente vitenskapsmannen Alexander Graham Bell eller den ukjente oppfinneren Antonio Meucci?

Gjennom historien har Bell blitt tiltalt som oppfinneren, men i 2002 skjedde det et gjennombrudd. Da ble Antonio Meucci offisielt tillagt æren for å ha funnet opp telefonen av den amerikanske kongressen. Selv om Meucci aldri fikk oppleve berømmelsen i sitt eget liv, blir han i dag husket som en av tidenes mest betydningsfulle oppfinnere.