Bredbåndsbloggen

Om NextGenTel, bredbånd og det digitale livet

Microsoft-svindlerne bruker nye metoder

SELGER FRA MICROSOFT: Styr unna. Dette er svindel.
Har du blitt oppringt av en engelsktalende person som sier han er fra Microsoft Support? I så fall har du trolig blitt forsøkt svindlet.

Siden 2011 har mange blitt oppringt fra personer som utgir seg for å representere Microsoft. De informerer om at en datamaskin på ditt nettverk er infisert med et virus og tilbyr deg å rette opp feilen. Den senere tiden er det meldt om en oppgang telefonsvindel av denne typen.

Norske nummer

Det nye med denne type svindel er at du blir oppringt fra norske telefonnummer.

Ved å manipulere eget nummer fremstår anropet  å komme fra Norge. Dermed øker risikoen for å lykkes i svindelforsøkene, men anropene stammer reelt sett fra utlandet, opplyser Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, på sine nettsider.

Manipulering av telefonnummer kalles for «spoofing» og er et kjent fenomen.

En uheldig sideeffekt av manipulert nummervisning, er at det også går ut over uskyldige telefonabonnenter som benytter samme telefonnummer som det svindlerne viser. Dermed er det ikke bare å sperre ned telefonnummer som angivelig benyttes til forsøk på svindel, og det kan oppleves som svært ubehagelig å bli misbrukt på denne måten, opplyser Nkom.no.

Svindlet for over 7000 kroner

I fjor ble en norsk kvinne oppring av en engelsktalende kvinne fra nettopp Microsoft Support.

Hun fikk beskjed om at hennes datamaskin var i ferd med å «kollapse». Kvinnen installerte en programvare som lot svindleren fjernstyre datamaskinen hennes. Programvaren hun installerte ga svindlerne tilgang til passord og kortinformasjon ved siste innlogging i nettbanken. Resultatet ble derfor at svindlerne overførte 7.441 kroner gjennom Western Union, opplyser DinSide.no.

Har du blitt utsatt for telefonsvindel? Del dine erfaringer med oss i kommentarfeltet.

Lynrask surfing på mobilen med 4G

0515_Mobil

Alle våre mobilkunder har tilgang til 4G-nettet. Dermed kan du surfe enda raskere.

De fleste har nå en smarttelefon, og det handler derfor ikke lenger bare om tale og SMS, men også om hvor god datadekning du har. Tidligere trengte vi dekning for å ringe og sende SMS, men i dag skal dekningen gi oss tilgang til nettet.

Mens 3G-nettet overfører både tale og data, er 4G et rent datanett som kan gi deg mange ganger høyere datahastighet enn 3G. Bruker du mobilen mest til surfing, vil derfor 4G være det beste alternativet for deg. Det er viktig å huske på at data via mobilen er en delt ressurs, noe som betyr at brukeropplevelsen kan forringes dersom mange er tilkoblet samme basestasjon. Når du er hjemme bør du derfor koble mobilen til det trådløse nettet ditt. Det gir deg billigere og mer stabil surfing.

Er du en av dem som surfer mye på mobilen, kan det være mye å spare på å velge riktig mobilabonnement. Ønsker du å finne ut hva som er billigst for deg, kan vi anbefale telepriser.no. Telepriser er en offentlig forbrukerportal som Post- og teletilsynet tilbyr for å gjøre valget av telefoni og bredbånd enklere.Vårt abonnement Fri bruk + 3 GB ble denne måneden kåret til Norges billigste abonnement for deg som bruker mobilen mye av dinside.no.

Mange lurer på om det er  4G-dekning der de bor? 4G-nettet er allerede på plass mange steder, og bygges stadig ut men det er ikke dekning alle steder.  Du kan enkelt sjekke om 4G er tilgjengelig i vårt dekningskart.

Best i test på bredbånd 2014

0515_KSP3

Av alle landets bredbåndsleverandører er NextGenTel best på kundeservice. Det er resultatet av undersøkelsen som ble gjort i forbindelse med Call Center dagene 2014.

Denne «best i test»-prisen regnes som den mest prestisjetunge prisen innen det norske kundeservicemiljøet, og er gjennomført som et samarbeidsprosjekt mellom Confex og analysebyrået See You. Prisen er basert på anonym testing av kundeservice hos de ulike leverandørene i bredbåndsbransjen.

I NextGenTel har vi jobbet hardt for å gi våre kunder bedre kundeopplevelser, og det er derfor ekstra hyggelig å få annerkjennelse for alt arbeidet som er lagt ned det siste året. Konkurransen innen mobil og bredbånd er beinhard, og pris og produkt er ikke tilstrekkelig for å vinne kundenes tillit. De må møtes med rask responstid, vennlighet, respekt og kompetanse når de har utfordringer.

Vi vet at bredbånd er en usedvanlig viktig tjeneste for folk. Det må bare virke. Og når det ikke gjør det, må kunden få hjelp så raskt som mulig. I tillegg til at vi har redusert ventetidene på kundesenteret det siste året, har vi også hatt sterkt fokus på hyggelige medarbeidere med høy kompetanse.

Juryen sier i sin uttalelse i forbindelse med tildelingen av Kundeserviceprisen til NextGenTel:

«NextGenTel har utmerket seg ved å raskt ta imot kundene, ha god dialog med de og gitt gode løsninger. Kundene har vært veldig fornøyd med samtalen og løsningene.»

Vi i NextGenTel tar dette som en skikkelig inspirasjon til å stå på videre for å kunne være der for kundene våre når de trenger det.

Vi er klar til OL - er du?

sport-ol-vinter

NextGenTel dobler kapasiteten mot TV 2 Sumo.

TV 2 sender som kjent vinter-OL, og mange konkurranser avholdes mens folk er på skole eller på jobb. Vi forventer derfor at mange vil se øvelsene via en PC-skjerm, på et nettbrett eller på mobilen, uttaler teknologidirektør i NextGenTel, Jørn Hodne.

TV 2 sender 1300 timer fra OL på nett gjennom TV 2 Sumo. For å sikre at NextGenTels kunder skal få en best mulig idrettsopplevelse på nettet, har vi jobbet sammen med TV 2 for å sørge for at trafikken flyter på best mulig måte fra TV 2 og inn i vårt nett.

Vi er fornøyd med å ha doblet vår kapasitet på tjenestene fra TV 2, og håper dette vil være tilstrekkelig til å gi alle våre kunder mange gode OL-opplevelser, sier Jørn Hodne.

Etter at de nyeste amerikanske filmtjenestene som Netflix og HBO Nordic har blitt tilgjengelige i Norge, har vi opplevd en stor trafikkøkning i nettet vårt. Vårt nett er godt rustet til store trafikkmengder og dette er nok også en av hovedgrunnene til at våre kunder er godt fornøyd med disse tjenestene, sier Jørn Hodne videre.

Når du har valgt NextGenTel, har du valgt en leverandør som har et av de mest robuste kjernenettene i Norge. Dette er vi svært stolte av, og selv om det ikke er så synlig for deg som kunde, er dette hele poenget; hos oss skal nettet fungere slik du forventer.

Slik sikrer du bilder og dokumenter

Mange sikrer bildene og dokumentene sine ved å lagre kopier på CD, minnepinner eller eksterne harddisker. Men hva skjer om du blir utsatt for brann, innbrudd eller rett og slett roter bort sikkerhetskopiene dine? Et stikkord er nettsky eller skytjenester.

De fleste av oss har allerede benyttet oss av en nettsky, men kanskje uten å være klar over det. Både epost, nettbank og Facebook bygger på prinsippene rundt lagring i skyen. Nettsky er rett og slett lagring av data, som bilder og dokumenter, på dataparker rundt omkring i verden. Dataene ligger ofte lagret og speilet på flere slike dataparker, slik at alt er tilgjengelig selv om en lokasjon mister kontakt med nettet.

En av fordelene med å lagre ting i skyen i stedet for på tradisjonelle lagringsmedier, er at filene dine er tilgjengelig overalt, enten du er på mobil, nettbrett eller datamaskin. Alt du trenger, er tilgang til internett.

Hva er skyen? Lær mer i denne videoen fra Nasjonal digital læringsarena:

Les også: Lagring i skyen er inkludert i NextGenTel-abonnementet

Lagring i skyen inkludert i NextGenTel-abonnementet

(NextGenTel Sync er ikke lenger tilgjengelig.)


Som NextGenTel-kunde har du allerede tilgang på 5 GB lagring i skyen inkludert i bredbåndsabonnementet. Det eneste du trenger å gjøre er å aktivere og sette opp kontoen for ditt NextGenTel Sync-abonnement.

Når du installerer programmet NextGenTel Sync på datamaskinen oppretter programmet en mappe med navnet NextGenTel. Denne folderen legges også inn blant dine favoritter i Utforsker/Finder. Alt som legges i denne mappen synkroniseres med din lagringsplass i skyen. Hvis du senere installerer programmet på andre maskiner, blir filene synkronisert slik at du finner dem igjen på andre maskiner. Dersom du sletter eller flytter en fil i mappen, slettes eller flyttes filen også på alle de andre maskinene.

Du har også tilgang til dine filer hvis du har en smarttelefon eller ett nettbrett. Lagrer du et bilde fra telefonen, synkroniseres bildet til datamaskinen.

Alle filer som synkroniseres til din plass i skyen kan du i tillegg dele med familie og venner.

Sommertips i '13

0610_flytte

Selv om sol og varme kun sporadisk har vært på besøk her i gamlelandet, nærmer det seg nå heldigvis sommer og ferietid for de fleste av oss. Feriedagene skal man bruke til å slappe av og gjøre noe helt annet enn det en sysler med til daglig. Om dette også innbefatter å bli mindre digital og koblet til nettet – det vil jeg vel tvile på! Det er jo noe som heter at du blir ikke stresset av det du gjør, men det du ikke får gjort. I så måte vil det for mange oppleves som krevende å ikke kunne ha smarttelefonen og Facebook tilgjengelig også når du har fri.

Når du har ferie er du selvfølgelig ikke på arbeidsstedet eller studiestedet ditt. Og du er kanskje heller ikke hjemme, med din vanlige bredbåndslinje lett tilgjengelig. Du er med andre ord avhengig av å komme deg på nett via mobile løsninger eller andre trådløse soner der du måtte befinne deg. Da er det en del du bør planlegge og være bevisst før du drar. Vi har samlet en del av de digitale ferietipsene i denne artikkelen.

Surf trygt

NextGenTel sender i disse dager ut et nyhetsbrev til kundene våre hvor vi minner om hva du skal tenke på i forbindelse med ferietiden. Er du på reise, er det en del fysiske forholdsregler i tilknytning til det tekniske utstyret du har med deg som kan være greit å minne om.

Pass på mobilkostnadene

At mange har fått seg en gedigen overraskelse når de kommer hjem fra utlandet og ser mobilregningen, er en kjent sak. Selv om mobilselskapene nå etter hvert har begrenset datakvotene ved bruk av smarttelefoner i utlandet, og dessuten blitt flinkere til å informere kundene sine om kapasitetsgrenser og kostnader ved utvidet bruk, så bør du sette deg inn i reglene for ditt mobilselskap. I en tid hvor mobilselskapene annonserer med at du kan ringe og sende meldinger så mye du vil, er det ekstra viktig å tenke på at dette ikke nødvendigvis gjelder i utlandet. Sjekk med din leverandør hvilke

Unngå purring på fakturaen

Få fakturaen rett i nettbanken med eFaktura. Du melder deg enkelt på eFaktura etter at du har betalt en faktura fra oss i nettbanken (du kan også søke frem NextGenTel i bankens register). Både på- og avmelding gjøres via banken. eFaktura kan med fordel kombineres med AvtaleGiro for enda enklere betaling.

Lyn og torden

Sommerstid er også høysesong for væromskifte fra varmt til kaldt, med plutselige «overfall» av tordenvær og regnskyll. Vil du inngå at bredbåndsruteren blir tatt av lynet, og derved slår ut hjemmenettet ditt, kan det være smart å lese denne artikkelen som gir deg forholdsreglene.

Bruk trådløst nett

Når du er ute og reiser, og du har tid og anledning til å gå på nettet med den bærbare PC-en, lesebrettet eller smarttelefonen din, så sjekk først om du har tilgang til en trådløs sone der du er. Svært mange hoteller, flyplasser, campingplasser og andre offentlige steder i Norge og Norden har dette. Du surfer ofte raskere og billigere i slike soner enn over mobilnettene.

Si fra hvor du er - men ikke til alle

Når du er ute og reiser, og da kanskje spesielt på litt eksotiske steder, er det naturligvis svært fristende å legge ut bilder og budskap om det du opplever akkurat nå. Du skal imidlertid tenke litt på hvor lurt det er å kringkaste for «all verden» hvor du er, og ikke minst at du ikke er hjemme. Dette er informasjon som folk med uærlige hensikter lett kan snappe opp, og utnytte på din bekostning. I Facebook kan du for eksempel opprette egne, lukkede grupper, hvor du selv godkjenner hvem som kan være i gruppen og se hva du legger ut. Dermed kan du fortsette å publisere «live», men uten å måtte legge ut all informasjon i det mer eller mindre offentlige rom.

Dette og andre råd som for eksempel å sende bilde av ditt eget pass til deg selv, eller legge dette på et sikkert lagringssted som du kan nå hvor-som-helst fra via nettet, kan du lese om på et annet sted på denne bloggen.

God sommer!

Sikkerhet i passord

Vi omgir oss i stadig økende grad med tjenester på nett som krever passord. Hensikten med passordet er jo selvfølgelig at uvedkommende ikke skal kunne få tilgang til dine sider. I verste fall kan datakriminelle overta ditt digitale liv, noe som både er frustrerende og kan koste dyrt. Her er noen enkle tips til et sikrere liv på nettet.

Valg av passord

Problemet med de vanligste passordene folk lager, er at de er lette for utenforstående å gjette. Kombinasjoner av eget navn, navn på familiemedlemmer, tiden på året og navnet på hunden er eksempler på dette.

Mer eller mindre gode venner eller noen som har kjennskap til deg, kan gjette denne type passord. Det finnes mye offentlig informasjon om deg, og uærlige personer har derfor mulighet til å kombinere disse opplysningene for å gjette seg frem til passord du har valgt.

Du trenger ikke tenke på passord som et tradisjonelt ord. En kort setning kan være like enkel å huske, men på grunn av lengden vanskelig å gjette. Setningen «Jeg synes passord er moro» er mye vanskeligere å gjette for angriperen enn «Januar13». En kort setning trenger heller ikke ta lengre tid å skrive enn et komplisert ord.

Du kan også generere et kortere ord sammensatt av en setning du selv har laget eller husker godt. «Jvedlsdsf» er kanskje ikke et ord du synes er enkelt å huske, men er egentlig ikke noe mer komplisert enn forbokstavene til ordene i den første strofen i nasjonalsangen vår – Ja vi elsker dette landet som det stiger frem.

Dersom du klarer å lure inn et tall eller to, og bruker kombinasjoner av store og små bokstaver, da er du på god vei til å gjøre passordet vesentlig sikrere.

© Scott Adams

Gjenbruk av passord

En stor utfordring ligger i at vi bruker passord mange steder. Da er det lett å falle for fristelsen til å gjenbruke passordet. Ifølge en undersøkelse som NorSIS har gjennomført svarer 74 % at de alltid eller noen ganger gjenbruker passord på tvers av tjenester.

Dette er noe datakriminelle liker. Har de først knekket koden ett sted, kan passordet gjenbrukes mange steder før du rekker å endre det.

Det er derfor smart å bruke forskjellige passord til ulike tjenester. En huskeregel kan være at du har ulike assosiasjoner til ulike tjenester, og dermed kan lage ulike setninger som du husker i forbindelse med de ulike stedene.

Huske passord

Å skrive ned passordene blir derfor raskt et behov. Gjør man dette, må man være seg bevisst hvor man oppbevarer denne oversikten. Det gode gamle rådet om å ikke ha pin-koden til bankkortet liggende sammen med bankkortet i lommeboken, gjelder også ved passord på internett!

En litt mer avansert metode er å ta i bruk en passord-manager. Les mer om dette i denne artikkelen fra Teknisk Ukeblad.

Du bør imidlertid vurdere risikoen for at hovedpassordet kommer på avveie, og derfor holde de aller mest kritiske tilgangene utenfor et slikt regime.

Gode råd og vink om godt passord-vett finner du på nettstedet til Norsk senter for informasjonssikring.

To-faktor-autentisering

To ledd med passord gjør det vanskeligere for andre å misbruke dine tilganger.

To-faktor-autentisering innebærer ett passord – som er noe du vet – og en kodegenerator i tillegg. I nettbanker er det for eksempel vanlig å bruke en kodegenerator i tillegg til et personlig passord for å få logge inn.

Nye hjelpesider

Å være på internett er blitt en naturlig del av hverdagen. Det er derfor spesielt kritisk dersom bredbåndet ikke virker. Men det er også mange andre grunner til at du som kunde hos oss har grunn til å ta kontakt. Vi har nå gjort det enklere for deg å finne relevant informasjon og tips som gjør at du kan finne ut av det du lurer på også uten å måtte ringe oss.

Vi opplever at mange kunder liker å sette seg inn i tingene selv, og søke informasjon på nettet før de eventuelt søker hjelp via telefon. Det er jo heller ikke alltid vi er åpne på kundesenteret når det oppstår et behov, og da er det uansett fint å kunne lete etter svar på spørsmål på websidene.

Undersøkelser vi har gjort blant kundene våre sier at 4-5 % av kundene er innom hjelpesidene ukentlig, og omkring en tredjedel er innom månedlig. Dette er sannsynligvis hovedsakelig knyttet til den månedlige fakturaen, men kan selvsagt også være i tilknytning til annet man måtte fundere på. Det er kun 17 % av våre kunder som sier at de aldri er innom disse sidene en eller annen gang.

Vår misjon er å levere smarte bredbåndsløsninger til moderne mennesker som er mye på nett. Vi anser at gode muligheter for selvhjelp og lett tilgjengelig informasjon er viktig for kundene for nettopp å virkeliggjøre denne visjonen. Derfor bruker vi nå mye tid og ressurser på å videreutvikle disse sidene slik at de skal bli enda mer verdifulle og enkle for deg å bruke når det oppstår behov.

Nye hjelpesider - mobil

De nye hjelpesidene finner du på nextgentel.no/hjelp. Disse er også blitt mobilvennlige, slik at du kan finne enklere frem dersom du ikke er hjemme, eller dersom bredbåndet ikke virker.

På disse sidene finner du en mengde guider for hvordan du bruker bredbåndet best mulig. Finn ut hvordan du setter opp ditt trådløse nettverk, hvordan du finner passordet til nettverket, og hvordan du kan endre dette. Se hvordan du kan koble annet utstyr som Xbox og Playstation 3 til nettet. Du finner også informasjon om fakturaen din, hva du må gjøre dersom arbeidsgiver skal betale for bredbåndet ditt, hvordan du betaler med eFaktura og masse annet.

Vi vil i løpet av neste år jobbe videre med å presentere stoffet på både interessante og enkle måter, og vi håper å kunne inspirere til bedre og sikrere bruk av nett. Fortell oss gjerne hva du synes med det du ser så langt, og gi oss gjerne ideer og innspill til hva vi bør gjøre mer av i nye versjoner!

Når nettene blir lange

Å være på internett er blitt en naturlig del av hverdagen. Vi har spurt kundene våre hvor mye tid de tror de bruker på internett en vanlig dag. 40 % sier at de bruker mellom en og tre timer, mens de øvrige fordeler seg enten på den korte eller lengre siden av dette midtpunktet.

Når man spør om hvor lenge man er på internett, så vil nok resultatet være avhengig av hvilke ulike svar-alternativer man har tilgjengelig. Vi tenkte vel i utgangspunktet at de fleste ville kjenne seg igjen i det meget romslige alternativet mellom en og tre timer. Selv om mange sier at det er nettopp det de gjør, så er det også en overraskende stor andel som sier de bruker mer enn tre timer daglig. En av fem personer sier nemlig at de er på nett mellom tre og seks timer en vanlig dag, og tre prosent er på nett i mer enn ni timer daglig.

Som så mange ganger før, finner vi også i denne undersøkelsen store aldersmessige forskjeller. Over en tredjedel av kunder i 20-årene sier at de bruker nettet mellom en og tre timer, altså noe lavere enn snittet. Dette skyldes at denne gruppen er storforbrukerne av nett, og nesten 60 % av dem sier de bruker nettet over tre timer daglig (20 % i mer enn 6 timer).

Bruken av internett synker radikalt med alderen. Bare én av ti over 60 år bruker mer enn tre timer på nett, mens seks av ti i den yngste gruppen, de under 30 år, bruker nettet så lenge daglig.

Når man ser disse tallene, kan man kanskje lett tenke at brukeren tilbringer all denne tiden med «hodet inne i PC-skjermen». Det er nok i mindre og mindre grad brukssituasjonen for folk flest. Stadig flere smarttelefoner og nettbrett i hjemmet gjør at bruken også er endret. Noe av tiden brukes nok til «foroverlent» surfing foran datamaskinen, men stadig mer tid går også med til å surfe på nettet mens du sitter i sofaen eller fremfor TV-apparatet. Nesten tre av fire personer sier at de kombinerer TV-titting med surfing. Når det ikke er flere timer igjen i døgnet, vil dermed multitasking, det å kunne gjøre flere ting samtidig, være løsningen for stadig flere. Med kraftig bredbånd og stabil trådløs sone hjemme, kombinert med et praktisk nettbrett eller bærbar pc i fanget, kan du få mer ut av timene.

En ting er hva man sier man gjør – noe annet hva man gjør i virkeligheten. Det vi har gjort i denne undersøkelsen er jo å spørre hva folk tror de gjør. Dersom vi hadde klokket inn tidsbruken istedenfor å stole på hva folk sier de gjør, så kunne resultatene kanskje vært annerledes. Sannsynligvis er man lengre på nett enn man faktisk tror, eller er villig til å innrømme overfor seg selv eller andre i en slik undersøkelse.

Vi har ikke i vår spørsmålsstilling spesifisert i hvilken grad du bruker nettet til å se filmer og TV over nett. Jeg ville nok selv ikke tenkt at det å se på TV (over internett) er det samme som «å være på internett». Så i praksis kan det nok tyde på at man i realiteten benytter bredbåndsforbindelsen sin i lengre perioder enn det man tenker på.

Vi har også spurt om man føler at man er passe, for lite eller for mye på nett. Her svarer tre av fire respondenter at de synes de tilbringer passe mye tid på nett, mens den siste fjerdedelen nok synes det er i meste laget med nettbruk i det daglige. Svært få synes de er for lite på nett.