Slik får du bedre wifi!

Å få et trådløst nettverk til å fungere best mulig, kan være en utfordring for selv de flinkeste av oss. Som nettbrukere forventer vi bare at nettet skal fungere, det skal være enkelt, og man skal slippe å forholde seg til det fra dag til dag. Her får du noen tips om hva du kan gjøre for å få et best mulig nett hjemme hos deg. Vi begynner som vanlig med det aller viktigste: sørg for at ruteren står der den fortjener å være – oppe og fremme!

Få ruteren opp og frem!

Ruter-hylle

Plasser ruteren sentralt i boligen og helst høyt i rommet. Ikke gjem bort ruteren i et skap eller bak et møbel. Husk at det er mange ting som kan forstyrre trådløse signaler. Verstingene er murvegger/-gulv, varmekabler, speil og baderomsfliser.

Kartlegg nettverket og hastigheten

Hastighetstest

Last ned MinSide-appen og prøv wifi-verktøyet. Med det unike tegneverktøyet i appen kan du enkelt skissere opp boligen din. Med verktøyet kan du gjennomføre målinger som gir deg god oversikt over hvordan det trådløse nettet fungerer på ulike steder i boligen. Resultatene lagres i appen, slik at du kan sammenligne resultater over tid.

  1. Start rett ved ruteren. Målinger her gir en god pekepinn på hvilken hastighet du kan oppnå.
  2. Gjenta målinger så mange steder du ønsker. Resultatene viser i ‘kartet’ med fargede wifi-symboler som indikerer om målingen er god, middels eller dårlig. Klikk på symbolene for ytterligere detaljer.
  3. Hvis det er mulig, anbefaler vi deg også å måle hastighet med en datamaskin koblet med kabel direkte til ruteren. Dette vil vise hvilken hastighet ruteren kan levere, og dermed maksresultatet du kan forvente å måle trådløst. Vi anbefaler hastighetstesten fra Speedtest i nettleseren.

Bruk kabel der det er mulig

Kabel

Trådløs tilkobling til internett er enkelt, og du slipper kabler rundt omkring i boligen. Husk likevel at plassen på det trådløse nettet er begrenset. Hvis mulig bør du derfor bruke kabel der dette er praktisk mulig. Dette gjelder spesielt enheter som benyttes til datakrevende oppgaver (som strømming av film), og som vanligvis ikke flyttes mellom ulike steder i boligen. Eksempler:

  • Smart-TV eller TV-dekoder
  • Apple TV
  • Spillkonsoller
  • Stasjonær datamaskin

Gammelt utstyr kan forstyrre

Dekning

Det er viktig å være oppmerksom på at gamle mobiler, nettbrett, spillkonsoller m.m. kan ødelegge den trådløse opplevelsen for alle andre på nettverket. Dette gjelder spesielt hvis de ligger i utkanten av rekkevidden for nettet. I våre analyser av enkeltnettverk ser vi ofte at slike enheter «stjeler» kapasitet, og dermed gir kraftige forstyrrelser for de enhetene du bruker mest. Under ‘Nettverksenheter’ i wifi-verktøyet kan du se en liste over enhetene som er tilkoblet det trådløse nettet ditt. Vær oppmerksom på at personvernregler på mobilen eller i den enkelte enhet, kan hindre at det vises detaljer om de tilkoblede enhetene.