Slik får du stålkontroll på hjemmenettverket ditt

Wifi har på kort tid fått samme status som elektrisitet, eller for den saks skyld luft: Det skal bare være der, og det skal virke.


Mens noen i husstanden vil se fotballkamp på hemsen, vil andre streame TV-serier i kjellerstuen eller betale regninger i nettbanken. Samtidig.


Vi forventer at det skal fungere, og det skal det jo også.


Men hva gjør du når det ikke gjør det? Bildene i nettavisene lastes ikke inn, nedlastingen av musikk stopper opp og den avgjørende scoringen i mesterligakampen, ja den fikk du ikke med deg siden bildet låste seg akkurat da ...


Frustrerende! Når ting ikke virker, blir tålmodigheten fort veldig lav.


stalkontroll2.png#asset:83591

SØMLØS SURFING: Daniel Røtne er produktsjef for bredbånd i NextGenTel. – Det er helt krise når det trådløse nettverket lugger, mener han. (Foto: Schibsted Partnerstudio)

Hjelp ruteren

Heldigvis er det hjelp å få: – At nettet hakker ved stor belastning, er en kjent sak for mange. Det kanskje ikke like mange vet, er at det er en hel del du selv kan gjøre for å forbedre signalene, sier Daniel Røtne, produktsjef for bredbånd i NextGenTel. Røtne har lang fartstid i bransjen, og ingenting irriterer han mer enn trådløse nettverk som lugger.


– Nei, det er helt krise! Nettet skal virke akkurat når jeg vil bruke det, fastslår han, og viser frem hvordan han selv har plassert sin egen ruter hjemme på Landås: I et hjørne av stuen – verken skjult av skapvegger, TV-benk, planter eller noe som helst annet.


NextGenTel tilbyr flere Wifi-løsninger som sikrer enda bedre trådløst nett.

stalkontroll3.png#asset:83590

FRI SIKT: Å finne et åpent sted for ruteren, er noe av det smarteste du kan gjøre for å få gode signaler i boligen din. Slik har Daniel Røtne, produktsjef for bredbånd i NextGenTel, plassert ruteren hjemme hos seg selv på Landås. (Foto: Schibsted Partnerstudio)

Slipp ruteren fri

Akkurat dette med å finne et slikt åpent sted for ruteren, er noe av det smarteste du kan gjøre for å få gode signaler i boligen din.


– Rutere er jo ikke så pene, så jeg skjønner godt at mange ikke vil ha den fremme slik som vi har, innrømmer han, og kikker på den hvite firkanten med blinkende lys som står rett på parketten.


Røtne drar litt på det og føyer til: – En ruter har ingen annen praktisk funksjon enn å sørge for gode wifi-signaler. Derfor er det ekstremt viktig at den ikke settes i et skap eller puttes i en skuff: Slipp isteden ruteren fri!


På den måten vil de trådløse signalene bli sterkere og dekningen bedre. Gjemmer du bort ruteren, er det som om du gjemmer bort nettet ditt. I tillegg er det også veldig smart å ha den fremme i dagslys for å unngå varmeutvikling.

Sentral plassering

Når du så har fått ruteren ut av skapet, gjelder det å finne et sted til den der signalene kan spres til flest mulig rom som du vil bruke internett.


– Ruteren bør plasseres så sentralt som mulig i boligen, og for mange er det i stuen. Men har du trapp i boligen din, er det faktisk den ultimate plasseringen, sier Daniel Røtne videre.


– I trappeoppgangen er det ingen gulv, møbler eller andre hindringer som stanser signalene heller, legger han til og tipser:


– Ideelt sett bør iallfall ikke ruteren plassere i teknisk rom. Der er det ofte altfor mye annet som kan svekke signalene.


stalkontroll4.png#asset:83589

GOD PLASSERING: Selv bruker Daniel Røtne vanlig standardutstyr fra NextGenTel. (Foto: Schibsted Partnerstudio)

Flytt litt på ruteren

Men selv med sentral plassering, er det noen som opplever at signalet likevel ikke rekker langt nok.


Da kan det være nyttig å koble til en extender for å utvide eller forlenge rekkevidden på nettverket ditt.


Det finnes ulike typer forsterkere, som repeater og extender. En repeater er en trådløs enhet som mottar signal fra ruteren og sender signalene videre, mens en extender er kablet med internettkabel til ruteren.

stalkontroll5.png#asset:83588

WIFI-FORSTERKER: En WiFi-forsterker passer for deg som bor i en stor leilighet eller et lite hus.


Bor du i en større bolig over flere etasjer, kan en såkalt «mesh-løsning» være det rette for deg. Enkelt forklart er en slik løsning flere enheter som jobber sammen for å skape et godt trådløst nett.


– Fordelen er at du kan plassere en enhet i de ulike etasjen, og dermed bli du automatisk koblet opp til enheten med best dekning.


Her kan du lese mer om forskjellen på wifi-forsterker og mesh-løsning


stalkontroll6.png#asset:83587

MESH-LØSNING: En slik løsning passer for store boliger på flere etasjer.


– Du kan også prøve å flytte litt på ruteren: Nettet kan bli mye bedre bare ved å flytte den en meter eller to, sier Røtne.


Produktsjefen for bredbånd hos NextGenTel understreker at folk må ta slike individuelle grep for å få så gode trådløse signaler som mulig hjemme hos seg.


Se hvordan du kan få oversikt over hvordan signalene er i din bolig

Mange hindringer

Selv bruker Daniel Røtne vanlig standardutstyr fra NextGenTel.


– Det fungerer helt topp for min samboer og meg. Vi er heldige med måten ruteren er plassert – og kan være på nett begge to akkurat slik vi ønsker, sier Daniel Røtne.


Han forteller videre at tykke vegger kan stanse wifi-signalene.


– Verstingen er betongvegger, men også varmekabler, vedovner og baderomsfliser hindrer signalene. Selv har vi litt dårligere dekning i et hjørne av kjøkkenet: Der må signalene gjennom komfyren og kjøleskapet for å komme frem, så det er ikke rart at det hakker litt akkurat der.


Også vann hindrer wifi-signalene. Det er derfor ingen god idé å sette ruteren ved varmtvannstanken.


– Vannbåren varme kan for eksempel blokkere dem helt, sier Røtne.

Frem med kabelen

Som regel ligger altså ikke problemet i selve ruteren hvis du opplever at nettet ditt er tregt. Det er likevel ikke kun fysiske hindringer som kan svekke signalene:


– Det kan også være lurt å tenke på hvilke enheter du har rundt omkring som krever wifi. Har du for eksempel en ti år gammel høyttaler, så krever den gjerne vel mye kapasitet, sier Røtne videre.


Han trekker derfor frem den gode, gamle kabelen som et alternativ for å gjøre det trådløse nettet bedre:


– Det moderne mennesket omgir seg med enormt mange enheter som trenger nettilkobling: Fra smarte lyspærer til katteluken i døren, spillkonsollen, kaffetrakteren og datamaskinen på hjemmekontoret. Det trådløse nettet vil oppleves enda bedre hvis man benytter kabel til de enhetene hvor det er mulig, sier Røtne.


Enheter som kables til nettet slipper å konkurrere om ledig kapasitet i det trådløse nettet.


– På den måten unngår du at de «stjeler» båndbredde fra de andre
dingsene i huset, understreker Røtne.


Et siste tips fra bredbåndseksperten er at det er lurt å lade telefonen et sted med god dekning:


– Når telefonen lades på wifi-nettverket, starter den å synkronisere mot skytjenestene. Telefonen bryr seg lite med at det kanskje er andre i husstanden som gjerne vil bruke nettet samtidig, så det kan være verdt å huske på.