VDSL med bedre innhold, høyere ytelse og lavere pris

Høres dette ut som et Kinderegg sier du? Ja, av og til må man dra skikkelig til for at folk skal oppdage det. Et eksempel på det er det når vi i NextGenTel er ute med et produkt, og ikke når skikkelig igjennom ”i markedet” før den store elefanten labber inn på torget med det samme produktet. Det skaper umiddelbar interesse i markedet, en interesse vi kommer til å utnytte for å fokusere på at kunder nå bør oppgradere.

NextGenTel har levert ”superbredbånd” til kundene våre i to år. Dagbladet gikk skikkelig på limpinnen her midt i januar og lanserte Telenors forsinkede og lenge ventede VDSL-utbygging som en sensasjon som Telenor ”i hemmelighet” hadde jobbet med. Mange andre medier refererte også dette som en nyhet, og avslørte dermed at en god nyhet ikke må ødelegges med fakta. Dette sier vel litt om hvilket potensial vi som pionerer har med å fortelle om ny teknologi og nye muligheter som vi tilbyr...

Telenors satsning på VDSL som teknologi er godt nytt for NextGenTel. Netteieren oppgraderer nettet med mer fiber i hovednettet, og forkorter kobberlinjene ved å bygge nye sentraler nærmere kundene. Dermed øker antall sentraler og husstander som kan få VDSL. I dag estimerer vi at 20 % av alle husstander kan oppnå de nye båndbreddene. Om en stund vil dette tallet økes opp mot 30 %. NextGenTel prioriterer å oppgradere også nye sentraler som blir etablert i løpet av året, med vårt eget VDSL-utstyr. I og med at vi leverer både på eget utstyr og videreselger Telenors VDSL i tillegg, har vi faktisk best dekning på VDSL i Norge!

En del journalister har i etterkant av Dagbladets oppslag om ”Telenors hemmelige superbredbånd”, spurt meg om hvordan vi kan levere VDSL i markedet uten at Telenor har bygd ut for det i kobbernettet sitt. Sannheten er at det norske telefonnettet, kobbernettet, er bygget ut av Televerket/Telenor over mange år, og ansees derfor som en nasjonal arv som Telenor forvalter på vegne av oss alle. Allerede i år 2000 ble derfor kobbernettet åpnet for andre tilbydere. Dette betyr at NextGenTel kan levere bredbånd og tjenester som tilgang til internett, telefoni og TV, ved å leie telefonlinjen fra nærmeste telefonsentral og hjem til forbrukeren.

Operatøraksessavtalen, som er den mest vanlige innenfor ADSL-markedet, innebærer at vi plasserer vårt eget utstyr i telefonsentralen (DSLAM-utstyr) og en bredbåndsruter hjemme hos abonnenten. I det øyeblikk vi får tilgang til sentalutstyr og rutere som håndterer VDSL og hastigheter opp i 40 Mbps – klassen, og for øvrig holder oss innenfor aksepterte tekniske standarder som gjelder i nettverket, så kan vi levere VDSL. Uavhengig av Telenor.

Telenor har nå lansert sine VDSL-produkter i markedet. Som den ekte utfordreren NextGenTel er, lanserte vi nye priser, og til og med enda bedre kampanjepriser på VDSL-produktene. Gjennomgående får du som kunde hos NextGenTel dobbel båndbredde for omtrent samme pris som hos Telenor. Dette gjelder for øvrig også de mer moderate hastighetene, som leveres over ADSL2+.

I tillegg til dette kan vi tilby innholdet. Med en 40 Mbps nedstrøms kapasitet har du rikelig kapasitet til surfing. Du skal sette opp en god del samtidige brukere hjemme hos deg for å kunne utnytte denne kapasiteten opp mot internett. Har du derimot tilgang til andre båndbreddekrevende tjenester som for eksempel IPTV, så trenger du den høyere båndbredden. Det er her VDSL kommer inn som en interessant bæreteknologi også for folk flest. Vi i NextGenTel er den eneste i markedet som har IPTV på VDSL. Det setter sant å si Telenors VDSL-satsning i et litt merkelig lys. De har TV-tilbud til kabel-kunder, fiber-kunder og parabolkunder, men hva med VDSL-kundene? Elefanten kommer kanskje labbende med det etter hvert...