Wifi 6 er her


Neste generasjons wifi – wifi 6 – er egentlig ikke lenger en nyhet i seg selv, men nå er standarden offisielt lansert. The Wi-Fi Alliance, organisasjonen som sørger for utvikling innen trådløse nett, har jobbet med generasjon 6 i årevis. Noe av det første man legger merke til med denne nye wifi-standarden, er at man har introdusert fornuftige navn på de ulike versjonene. Ikke bare gjelder dette den nye wifi 6 (som egentlig heter 802.11ax, men også de gamle versjonene. Ut med ac, n og g, inn med 5, 4 og 3.


Selv om den nye navngivingen er en god nyhet, så er ikke det så viktig i den store sammenhengen. Det er utviklingen i wifi-teknologien som virkelig tar wifi 6 et langt stykke videre fra tidligere generasjoner. Wifi 6 skal sørge for at vi ikke står til knærne i tregt hjemmenett om noen få år, at vi skal være godt forberedt på det enorme behovet for økt nettkapasitet vi har – et behov som bare fortsetter å øke.

Alle skal på nett

Tidligere målte man gjerne hvor fort den ene hjemmedatamaskinen kunne laste ned noe fra nettet, og man kom stort sett langt med en megabit eller to. Hvis nettet var litt tregt, så tok det bare litt lenger tid før filen din var ferdig nedlastet. Sånn er ikke virkeligheten lenger. Nå er det en drøss med enheter som hele tiden kjemper om plass og oppmerksomhet på nettet ditt, og alle skal ha full oppmerksomhet når de selv «ønsker» det. Og som om ikke det var nok, så må alle enhetene i naboleilighetene også blande seg inn i kampen om albuerom.

Wifi6_stc.png#asset:83109

Kontroll i kaoset

Mens alle tidligere wifi-standarder hovedsakelig har handlet om båndbredde, om å få mer hastighet til enhetene på nettet, så snakker vi nå først og fremst om antall og mengde – om behovet for å få plass til mange enheter samtidig på nettet ditt. Rett skal være rett, hastighet er absolutt en faktor for wifi 6. Den teoretiske hastigheten eller båndbredden er på 9,6 Gbps, så fart skal det bli. Men det viktige med all denne tilgjengelige kapasiteten, er hvor effektivt den fordeles på det lasset med enheter som kobles opp på nettet. Her ligger styrken i wifi 6, og det er på dette området man som bruker skal merke forskjell.


Wi-Fi6vis.png#asset:83107

Neste steg i prosessen blir at teknologien faktisk blir tatt i bruk, og her er det viktig at spesielt mobilprodusentene hiver seg på toget. Vi har allerede sett at Apple sørger for wifi 6-støtte i de nye iPhone-modellene som kommer på markedet i høst. Vi kan også regne med at flere av de andre mobillanseringene i høst, f.eks. Google Pixel 4 og Huawei Mate 30, har sørget for å være klar for wifi 6. I løpet av det neste året kan vi også se frem til neste store lansering av spillkonsoller, når Sony Playstation 5 og den neste Xbox-modellen fra Microsoft slippes. Det vil bety at mange millioner enheter er på nett i løpet av noen måneder, og at de kan dra nytte av den nye teknologien etter hvert som de kobles til oppgraderte nett.

Hva med hjemmeruteren?

Når vi om noen måneder ser de første wifi 6-enhetene i bruk hjemme hos folk, hvordan får vi da utnyttet den nye teknologien? For å kunne koble seg til med wifi 6, trenger man en ruter som støtter wifi 6. Hvor fort vil det gå, og hvor lang tid vil det ta før man faktisk får kjenne den oppgraderte wifi-teknologien «på kroppen»? Man bytter tross alt mobil, spillkonsoll og andre dingser oftere enn man bytter wifi-ruter. Vel, her blir det også et spørsmål om man vil legge noen kroner i en ny «Ninja 3000» (som f.eks. dette monsteret fra komplett.no) eller om man er fornøyd med ruteren man har i dag. De siste par årene er det også veldig mange som har gått over til å benytte mesh-løsninger hjemme, noe som for de aller fleste ordinære brukere vil være tilstrekkelig i mange år fremover.