Slik unngår du ID-tyveri

Svindlere fikk kontroll over Ragnhilds Instagram-konto, og brukte hennes identitet til å spre pornografi, og salg av bitcoin. Et annet sted i Norge fikk svindlere tak i personnummeret og navnet til John. Det brukte de til å ta opp kredittkort og forbrukslån i hans navn. Du lurer nok på hva Ragnhild, John og 3,4 % av oss har til felles?

Slik unngår du ID-tyveri

Jo, alle har blitt utsatt for ID-tyveri de siste årene.

Og stadig flere nordmenn havner i samme situasjon. En undersøkelse fra Norsk senter for informasjonssikring i 2022 viser at hele 3,4 % av befolkningen over 18 år har blitt utsatt for ID-tyveri de siste to årene. Det er en økning fra 2,9 % tilbake i 2012.

ID-tyveri kan være så mangt, og gjelder alt fra brukernavn og passord på Instagram eller Facebook, til fødselsnummer og helseopplysninger.

Noen ting som er utsatt for ID-tyveri:

 • Pass, bankkort og førerkort
 • Kontonummer
 • Signatur og BankID
 • Telefonnummer og e-postadresse
 • Private bilder og videoer

Du kan lese mer om ulike personopplysninger hos Datatilsynet.

ID-tyveri kan få store konsekvenser

Å bli utsatt for ID-tyveri kan være en stor mental og økonomisk påkjenning. Det å kjenne på at andre har tilgang til personopplysninger om deg, og kan utnytte det på den måten de ønsker, er ikke veldig fin.

Så er spørsmålet - hva kan du gjøre for å forebygge og unngå at noen stjeler din identitet?

🤝 Vær selektiv

1. Ikke gi personopplysninger til ukjente

Det viktigste du gjør for å unngå ID-tyveri er å ikke gi dine personopplysninger til hverken kjente eller ukjente. Det bør du unngå både på internett, e-post og over telefon. Det er et enkelt grep som stopper andre fra å utnytte dine personopplysninger.

Svindelforsøk via sosiale medier

Slik kan et svindelforsøk se ut via melding på Instagram og Facebook. Skjermbilde fra Norsis.

🎊 "Gratulerer, du har vunnet! Bekreft nå"

2. Ikke trykk på lenker som er tvilsomme eller lover voldsomme gevinster for deg

Du har garantert sett det før. E-poster som lover en premie med kjempestor gevinst. "Hvor heldig er ikke jeg”, tenker du kanskje. Men nå er det en gang sånn at hvis noe høres for godt ut til å være sant, så er det gjerne det.

Her ser du et eksempel på svindel der du blir lovet kjempestor gevinst 👇

Eksempel på falsk kampanje der du kan vinne en stor gevinst
Eksempel på svindel der du blir lovet kjempestor gevinst. Skjermbilde fra Datahjelperne.no

Mange svindlere er kreative når de prøver å lure til seg dine personopplysninger. Det viktigste du gjør er å være kritisk til e-poster, meldinger og innlegg i sosiale medier som lover deg en voldsom gevinst.

Sjekk grundig hvem som står bak innholdet du ser på for å finne ut om det er ekte, eller falskt. Vårt tips er å ikke trykke på lenker i e-poster, innlegg eller meldinger av denne typen.

Du bør også være kritisk til e-poster, og innlegg og meldinger på sosiale medier der du blir bedt om å sende penger, eller får informasjon om at du har virus på PC-en din. Dette er en veldig vanlig form for svindel, der svindleren kun er på jakt etter personopplysningene dine, for så å utnytte det i etterkant.


🔐 Gjør kontoene dine trygge

3. Bruk totrinnsbekreftelse på alle tjenester

Totrinnsbekreftelse er et ekstra sikkerhetslag som gjør det vanskelig for uvedkommende å få tilgang til kontoen din. Et vanlig passord kan være enkelt å knekke for svindlere, men med totrinnsbekreftelse slått på må du godkjenne påloggingen med en kode på SMS, eller via en app.

Du kan slå på totrinnsbekreftelse for de fleste tjenester i dag, og vi anbefaler sterkt at du slår det på for tjenester som Facebook, Google, Snapchat og Instagram.

Hvordan kommer jeg i gang med totrinnsbekreftelse?

Det er forskjellig fra tjeneste til tjeneste, men du kommer raskt i gang med totrinnsbekreftelse hos de fleste store tjenestene som Facebook, Google, Snapchat og Instagram.

📫 Hold posten din for deg selv

4. Lås postkassen for å hindre fysisk svindel

Det finnes også svindlere som prøver å skaffe seg personopplysninger fra postkassen din. Og da snakker vi ikke om den digitale postkassen din, men postkassen utenfor boligen. Det tryggeste er å ha en postkasse som du kan låse. Da unngår du at andre kan forsyne seg av dine brev som kan inneholde personnummer, e-postadresse, eller andre personopplysninger.

Hold posten din for deg selv

💳 Ikke la andre bestille i ditt navn

5. Legg inn frivillig sperre mot kredittvurdering

Når du bestiller et abonnement, eller søker om lån og kredittkort, vil bedriften gjøre en kredittvurdering av deg. En kredittvurdering blir vanligvis gjort når du betaler for noe på kreditt.

Dersom svindlere har fått tilgang til ditt navn og personnummer så kan det bli brukt til å bestille abonnement, tjenester, eller søke om lån og kredittkort. Vårt beste tips til deg er å legge inn frivillig sperre hos kredittopplysningsselskapene.

Da får ikke noen gjort kredittvurdering av deg før du åpner opp for det. På den måten tar du kontroll over dette før problemet oppstår.

Du må selv opprette kredittsperre hos alle selskapene som utfører kredittvurderinger. Dette gjør du ved å logge deg inn med BankID på selskapets nettside. De vanligste selskapene som utfører kredittvurdering er Tietoevry, Experian, Dun & Bradstreet og Creditsafe.

😮 Har du blitt utsatt for ID-tyveri?

6. Få en forsikring som tar vare på deg

Dersom du er blitt utsatt for ID-tyveri er det noen ting du bør gjøre. Aller først bør du anmelde tyveriet til politiet slik at det blir registrert en sak.

Men det er også en fordel å ha ID-tyveriforsikring både før og etter et ID-tyveri. Vår ID-tyveriforsikring gir deg nemlig rådgivning til hvordan du best kan sikre deg mot ID-tyveri.

Vår ID-tyveriforsikring er utviklet sammen med Tryg, og forsikringen hjelper deg blant annet med rådgivning og juridisk assistanse, i tillegg til økonomisk kompensasjon.

Bestill Trygg ID-tyveriforsikring på MinSide

Med Trygg ID-tyveriforsikring får du blant annet:

 • Rådgivning fra Trygs rådgivere til hvordan du best kan unngå ID-tyveri
 • Hjelp til å bekrefte om du har vært utsatt for ID-tyveri
 • Hjelp når ID-tyveriet har skjedd
 • Rådgivning til å fjerne private bilder, videoer og profiler på internett
 • Psykologisk krisehjelp
 • Juridisk bistand opptil 2 000 000,- per skadetilfelle
 • Erstatning for økonomiske tap opptil 100 000,- per år

Du kan lese våre vilkår for Trygg ID-tyveriforsikring her.

Og det aller beste med forsikringen? Den gjelder både for deg og hele husstanden din! Det betyr at både du og din partner, i tillegg til alle under 21 år som bor i husstanden, er dekket.

Det er enkelt å bestille Trygg ID-tyveriforsikring hos NextGenTel. Du kan bestille på MinSide, eller i MinSide-appen.

Loading chat...