Tre vanlige problemer med WiFi, og hvordan du løser de

WiFi kan være vår beste venn når vi skal surfe på nett. Men det kan også være vår verste fiende når det ikke funker som det skal. Her har vi samlet tre typiske problemer med WiFi, og vi gir deg svaret på hvordan du fikser problemene når de oppstår.

Tre vanlige problemer med WiFi, og hvordan du løser de

Hva er egentlig WiFi?

WiFi er den måten de fleste av oss kobler oss til internett. WiFi er trådløst, og derfor er det mer utsatt for forstyrrelse og hindringer sammenlignet med å bruke internettkabel. For å få et WiFi-nett hjemme trenger du i utgangspunktet to ting:

  • WiFi-utstyr - for eksempel WiFi-ruter, eller mesh-system med flere bokser
  • Modem - det kalles fiberboks dersom du har internett på fiber, eller strømadapter dersom du har internett på Trådløst Bredbånd med antenne.

Modemet er mellomleddet fra ditt lokale nett og ut til det store internett. Modemet gjør disse signalene om til et språk som dingsene vi bruker kan forstå. Når du kobler til WiFi-utstyret til modemet får det internettsignaler som gjør at mobilen, PC-en eller andre dingser får internett over WiFi.

Hva gjør du om det oppstår problemer med WiFi?

Det er heldigvis sånn at du kan løse de fleste WiFi-problemer helt på egen hånd. La oss ta en kikk på de tre vanligste problemene med WiFi, og hvordan du kan løse de.


1. Svakt WiFi-signal

WiFi-signalet i hjemmet ditt avgjør hvilken hastighet og kvalitet du får på mobilen din i stua, fra WiFi-utstyret som står plassert noen meter unna.

Ofte er det rett og slett for dårlig WiFi-signal som gjør at ting laster og laster i evigheter når du sitter i loftstua og prøver å lese nyhetene på VG.no på mobilen.

Men hva er det som ødelegger for WiFi-signalet?

Fem grunner til svakt WiFi-signal.


De vanligste grunnene til at du opplever svakt WiFi-signal:

↕ Avstand fra WiFi-utstyret til enheten din

  • WiFi-signalet blir svakere jo lengre unna WiFi-utstyret du går. Vi kan sammenligne WiFi-utstyret med én høyttaler. Står du to meter unna hører du lyden veldig godt. Men dersom du går 13 meter unna vil du ikke høre lyden like godt som isted.

🚪 Fysiske hindringer for WiFi-signalet

  • Etasjeskille, vegger og store møbler er WiFis verste fiende. Baderom vil for eksempel gi deg utfordringer fordi det er tyngre materialer i vegger og gulv. WiFi-signalet blir absorbert eller blokkert av fysiske hindringer, og det betyr svakt WiFi-signal.

🚨 Svak sikkerhet på nettverket

  • Et usikkert WiFi-nett der hackere, eller bare en uvitende nabo, kan gjøre at hastigheten på WiFi-nettet ditt forsvinner. Det kan også føre til at WiFi-signalene hos deg oppleves som dårligere.
  • Ha gode rutiner på å bytte passord for WiFi-nettet ditt, og bruk app eller andre verktøy som følger med WiFi-utstyret ditt for å sjekke at det ikke er andre som bruker ditt WiFi-nett.

🎯 Forstyrrelser

  • Andre elektroniske ting som bruker de samme frekvensene som WiFi kan gjøre at WiFi-signalet hos deg blir svakere. Det kan være alt fra mikrobølgeovner til Bluetooth-dingser. Naboers WiFi vil også kunne skape forstyrrelse for din WiFi.

☠ Utdatert utstyr

  • Har du en gammel PC eller mobil fra 2014 vil den ikke fungere helt optimalt på WiFi i dag. WiFi utvikler seg hele tiden, og det betyr at det som var toppmodellen for noen år tilbake, ikke lenger vil kunne motta WiFi med optimal styrke.

Slik løser du problemer med svakt WiFi-signal

⭐ God plassering av WiFi-utstyr

  • WiFi-utstyret ditt bør stå åpent og ha mest mulig fri sikt i boligen din. Plasser WiFi-utstyret så sentralt som mulig i boligen slik at du får godt signal der du bruker mest WiFi.

🚀 Ta hastighetstester

  • Du bør ta hastighetstester med flere enheter på ulike steder i boligen din. Husk også å teste på ulike tidspunkt på dagen. På den måten vil du kunne finne stedene som har problem med svakt WiFi-signal.

💞 Mesh-system

  • Mesh-system er laget for å utvide rekkevidden på WiFi-signal. Med et mesh-system, som for eksempel TP-Link Deco X55, kan du ha én eller flere bokser avhengig av hvor stor boligen din er. Så fort mesh-systemet er koblet til går det meste automatisk, og dingsene dine kobler seg automatisk til den boksen som har sterkest WiFi-signal.


2. Lav WiFi-hastighet

Tre grunner til lav WiFi-hastighet.

De vanligste grunnene til at du opplever lav hastighet på WiFi:

🕵️‍♂️ Utdatert utstyr

  • Gamle PC-er, mobiler og andre dingser har ikke støtte for den nyeste WiFi-standarden, og det gjør at du kan oppleve lavere hastighet. Det samme gjelder for utdatert programvare. Dersom dingsene du bruker ikke lenger får jevnlige programvareoppdateringer, eller bruker gamle WiFi-standarder som WiFi 4 bør du vurdere å oppgradere til en nyere modell.

🚀 Du har feil hastighet

  • Når du velger internettabonnement bør du tenke over hva du bruker internett til, og hvor mange som bruker det samtidig. For eksempel: skal hele familien på fem bruke WiFi samtidig til strømming og spilling vil nok ikke Fiber 50 med 50 Mbps i hastighet være nok.

💥 Mange bruker WiFi samtidig

  • Når det er mange i huset som bruker WiFi samtidig vil du kunne merke problemer med hastigheten. I teorien kan du koble til så mange som 255 dingser til WiFi, men du bør alltid forsøke å begrense antallet dingser som sender og mottar signal fra WiFi-utstyret ditt. Da blir det mer spillerom tilgjengelig for hver enhet.

Slik løser du problemer med lav hastighet på WiFi:

🔝 Endre hastighet

  • Tenk over hva du bruker internett til, og vurder om du skal endre hastigheten på abonnementet ditt. Hos NextGenTel er det enkelt å endre hastighet på MinSide. For eksempel: skal hele familien på fem bruke WiFi samtidig til strømming og spilling vil nok ikke Fiber 50 med 50 Mbps i hastighet være nok.

🚦 Prioriter dingsene dine

  • De fleste typer WiFi-utstyr gir deg mulighet til å prioritere hvilke dingser som skal ha høyeste prioritet i ditt WiFi-nett. Dette kalles Quality of Service (QoS), og det gjør at du for eksempel kan prioritere jobb PC-en din høyt, mens dingser som robotstøvsugeren får lavere prioritet i nettet.

🚨 Sjekk etter virus eller skadevare

  • Virus, trojanere og dataormer er ikke noe særlig. Det kan være farlig for ID-sikkerheten din, men du var kanskje ikke klar over at det også kan påvirke WiFi-hastigheten din? Virus og skadevare kan stjele hastigheten på nettet ditt, og gjøre at nettleseren din går tregere. Derfor er det viktig at du har aktiv brannmur på dingsene du bruker. Det kan også være lurt å sikre seg på andre dingser som mobil og nettbrett, og du kan lese mer om dette her.

3. Periodiske WiFi-brudd

Fem grunner til periodiske WiFi-brudd.

De vanligste grunnene til at du opplever periodiske WiFi-brudd:

🔥 WiFi-utstyr som jobber for hardt og blir varmt

  • WiFi-utstyr vil normalt sett fungere beste når omgivelsene er på mellom 0 - 35 °C. Dersom WiFi-utstyret blir for varmt vil du merke at ytelsen og signalstyrken blir dårligere over tid. Typiske kjennetegn er at du får periodiske WiFi-brudd når WiFi-utstyret blir for varmt.

💥 Overbelastning på nettet

  • For mange tanker i hodet kan gjøre at vi blir overbelastet. Sånn fungerer WiFi-utstyret også. Med for mange dingser koblet på nett kan WiFi-utstyret bli overbelastet. Resultatet er at det blir liten plass til hver dings, og at du merker lav hastighet, videoer som bufrer og periodiske WiFi-brudd.

🔨 Driftsfeil eller vedlikeholdsarbeid

  • Når det blir gjort vedlikehold på fiber- eller mobilnettet vil du kunne miste internettilgangen og WiFi i en periode. Vedlikeholdsarbeid blir gjort av de som drifter nettet for å sikre at nettet er raskt og sikkert. Dersom det skjer skader på infrastrukturen, som ødelagte fiberkabler eller lynnedslag i en telesentral, så vil du også miste internettilgang og WiFi.

🤯 Koblet til feil WiFi-nett

  • Kobler du til feil WiFi-nett så kan du merke WiFi-brudd. Det skal ikke mer til enn at mobilen din husker å ha vært logget på naboens WiFi en gang, før mobilen kan hoppe frem og tilbake mellom naboens og ditt eget WiFi-nett. Det skaper krøll, og du kan oppleve det som WiFi-brudd.

Slik løser du problemer med periodiske WiFi-brudd:

🌫 God lufting for WiFi-utstyret

WiFi-utstyret ditt bør stå fritt, luftig og ikke i nærheten av annet elektronisk utstyr som skaper varme. Bak TV-en, eller inne i et skap er fy-fy fordi WiFi-utstyret ikke får god nok lufting.

Vårt beste tips er å plassere WiFi-utstyret på et åpent sted hvor det får god lufting, slik at temperaturen ikke blir for høy.

⛔ Ta bort WiFi-nett

Dersom én eller flere av dingsene dine bytter mellom ulike WiFi-nett bør du gjøre grep. Gå til innstillinger på dingsen du bruker, og ta bort “Koble til automatisk til dette WiFi-nettet", dersom du stadig vekk blir koblet til feil WiFi-nett.

Der har vi det. De tre mest vanlige problemene som kan oppstå med WiFi i ditt hjem. Men husk; WiFi og internett utvikler seg hele tiden! Derfor er det lurt å gjøre en jevnlig sjekk på hvordan WiFi-nettet funker hjemme hos deg.

Dersom du vil vite mer om hastighet, og hvordan du enkelt kan måle hastigheten på nettverket ditt kan du lese mer her.

Loading chat...