Så enkelt måler du hastigheten

Du ligger på sofaen og setter på siste episode av favorittserien på TV-en. Lyd og bilde flyter perfekt over TV-skjermen og du aner fred og ingen fare. Men så setter barna seg ned med hvert sitt nettbrett for å spille litt. Episoden som gikk knirkefritt for et minutt siden blir omgjort til en lysbildefremvisning i ekte mosaikkstil.

Så enkelt måler du hastigheten

Kjenner du deg igjen?

Dette er et typisk scenario for hvordan det kan utarte seg når du opplever problemer med hastigheten på dingsen du skal se favorittserien på. Da er det fort gjort å tenke at det er et problem med hastigheten som kommer inn på internettlinjen. Men dessverre er ikke svaret alltid så enkelt. Hastigheten skal ofte gjennom flere punkt før den når frem, og det kan være mange grunner til at mosaikkstilen dukker opp på TV-en.

Men hvordan kan du finne ut av hva som er årsaken? Her har vi samlet noen gode tips som hjelper deg i riktig retning.

Mål hastigheten i første punkt 📊

For å kunne finne ut hvilken hastighet som kommer inn til boligen din må du starte ved første punkt. Det er der internettsignalene kommer inn, uten å gå gjennom WiFi-utstyr eller andre nettverksbokser.

Dersom du har fiber blir første punkt i fiberboksen på veggen, og dersom du har Trådløst Bredbånd blir første punkt strømadapteret til antennen.

Det er enkelt å måle hastigheten i første punkt, og du trenger kun to ting:

  • Én PC, spillkonsoll eller annen type boks med internettkontakt der du kan se resultatene på skjerm. Apple TV kan for eksempel fungere bra med Speedtest-appen installert. (Merk: hastighetsmåling gjort fra mobil, nettbrett eller over WiFi til PC vil ikke gi et nøyaktig svar på hvilken hastighet som kommer inn i boligen din)
  • Én internettkabel (ethernet Cat 5e, CAT 6 eller nyere)

Slik tester du hastigheten 💻

For å gjøre hastighetsmålingen kobler du én internettkabel fra PC, spillkonsoll eller boksen du bruker og inn i fiberboksen, eller strømadapteret for antennen.

Vanligvis vil det kun ta noen få sekunder før du får internett på dingsen du bruker. Gå til et verktøy som Speedtest, Nettfart.no eller Fast.com for å måle hastigheten.

For å bruke speedtest.net følger du disse trinnene:

a. Åpne nettleseren din og gå til www.speedtest.net.

b. Klikk på den store "GO" -knappen på skjermen for å starte målingen.

c. Vent mens målingen utføres, og resultatene vil vises etter at testen er fullført.

For å bruke nettfart.no følger du disse trinnene:

a. Åpne nettleseren din og gå til www.nettfart.no (http://www.nettfart.no)

b. Klikk på den blå “Start testen”-knappen på skjermen for å starte målingen.

c. Vent mens målingen utføres, og resultatene vil vises etter at testen er fullført.

For å bruke fast.com følger du disse trinnene:

a. Åpne nettleseren din og gå til www.fast.com.

b. Vent mens målingen utføres, og nedlastingshastigheten vises automatisk etter at testen er fullført.

Men så da, når testen er fullført… Hva betyr alle disse tallene?

La oss se litt nærmere på hva de ulike tallene betyr 🧐

Nedlastingshastighet ⬇

Nedlastingshastighet er mengden data som overføres fra internett til enheten din per sekund. Den måles vanligvis i megabit per sekund (Mbps) eller gigabit per sekund (Gbps).

Med Fiber 100 vil du kunne måle cirka 100 Mbps i nedlastning. Har du Trådløst Bredbånd så vil hastigheten være opp til 100 Mbps.

Høy nedlastningshastighet gjør at du kan laste ned store filer raskere, strømme video i høyere kvalitet og surfe på nettet uten bufring.

Opplastingshastighet ⬆

Opplastingshastighet er mengden data som overføres fra enheten din til internett per sekund. Den måles også i megabit per sekund (Mbps) eller gigabit per sekund (Gbps).

Når du skal legge ut bilder og innlegg på sosiale medier, sende e-poster med store vedlegg, eller laste opp filer til jobben bruker du opplastningshastighet.

Ping 🔄

Ping er tiden det tar for en pakke data å bli sendt fra enheten din, til en internettserver og tilbake igjen. Den måles vanligvis i millisekunder (ms). Jo lavere ping-tiden er, jo raskere får du respons fra serveren. Vanligvisspesielt gamere trenger en lav ping for å unngå at lyd og bilde i videospill blir forsinket.

De fleste førstepersonsskytespillene krever en lavere ping-tid enn 50 ms for at du skal kunne ha en god spillopplevelse. Det optimale på spillfronten er under 20 ms ping-tid.