5G vs. 4G

5G er den femte generasjonen av mobilnett. 5G er ikke kun én teknologi, men en samling av flere teknologier og oppgraderinger fra forgjengeren 4G.

5G vs. 4G

Hva er forskjellen på 5G og 4G?

I Norge bygges det ut 5G med full fart. Både Telia, Telenor og Ice har jobbet på spreng med å bygge ut sine nye nett som er basert på 5G-teknologien. Mest sannsynlig har du sett reklamene som viser alt det fantastiske som er mulig med 5G. Men hva er egentlig 5G? Og hva er det som er forskjellen på 5G og 4G?

Hva er egentlig 5G?

5G er den femte generasjonen av mobilnett. 5G er ikke kun én teknologi, men en samling av flere teknologier og oppgraderinger fra forgjengeren 4G.

Mobilnettet - som vi kjenner i dag - startet helt i det små i 1979 når Tokyo ble den første byen i verden med 1G. Det var første generasjon mobilnett, og innbyggerne i Tokyo fikk da muligheten til å ta telefonsamtaler over mobilnett. Men det var likevel ikke helt mobilt. Samtalene var kun mulig fra telefoner som var installert i bilen. Og det tok fem år før mobildekningen var bygd ut for hele Japan med mobilmaster- og tårn.


Tidslinje for når, og i hvilket land, de ulike generasjonene av mobilnett ble lansert.

Siden den gang har mobilnettet utviklet seg jevnt og trutt med nye generasjoner. I 2009 var TeliaSonera først ut i verden med å lansere sine planer for 4G-nettet i Norge. Japan var først ut med 1G og 3G, men også Finland har vært delaktig i utviklingen av mobilnett.

Philips mobiltelefon fra 1984. (CC BY-NC-ND 2.0 Copyright: Jules Joseph)

Allerede i 2008 begynte utvikling og planlegging av 5G både i Sør-Korea og USA. Men det var først i april 2019 at Sør-Korea lanserte sine planer for utbygging av 5G. Kun noen timer senere lanserte mobiloperatøren Verizon sine planer for utbygging av 5G i USA.


Hvordan blir 5G sendt til mobilen?

Både 5G og eldre generasjoner av mobilnett baserer seg på samme teknologi. Nemlig at signalet blir sendt over radiobølger fra en mobilmast og frem til mottakeren.


Radiobølgene blir sendt fra en mobilmast- eller tårn som er plassert høyt oppe på bygninger, eller høyder slik som ved Ulriken i Bergen. På den måten får signalet mindre hindringer, og får en mest mulig knirkefri vei frem til mobilen din.


Hva er nytt med 5G?

Det er flere nyheter som kommer med 5G, men de tre største forbedringene fra 4G er:

· Høyere hastighet

· Lavere forsinkelse på mobilsignalet (latency)

· Større kapasitet i nettet

Men hva betyr disse fordelene for deg når du bruker mobilen på bussen på vei til jobb, eller venter i kassakøen på matbutikken? La oss se litt nærmere på hva fordelene betyr for deg:

Høyere hastighet er ganske enkelt og greit. Når 5G er ferdig utbygd vil du kunne få opp til 100 ganger høyere hastighet enn med 4G.

I dag vil du merke økt hastighet, men siden 5G-nettet ikke er ferdig utbygd så har vi ikke fått opplevd den enorme hastigheten som er mulig ennå. Men innen noen år, etter at 5G-nettet er ferdig bygd ut og det er optimale forhold, vil du kunne oppleve den høye hastigheten som 5G kan tilby.

Lavere forsinkelse betyr at du går fra å vente veldig kort tid, til ekstrem kort tid på at informasjonen skal sendes frem og tilbake fra mobilen til.

"Det er hele 98% lavere forsinkelse på 5G."

På 4G var det en forsinkelse på rundt 50 millisekund, men på 5G er forsinkelsen ned mot 1 millisekund. Det er hele 98% lavere forsinkelse! Med lavere forsinkelse på signalet åpner det seg nye muligheter for hva du kan gjøre med mobilnettet. Det er grunnen til at det blir vist frem fjernkirurgi og bordtennis-spill i sanntid som potensielle muligheter i fremtiden med 5G.

Forsinkelse på signalet for 4G og 5G oppgitt i millisekund.

5G har opptil 98% lavere forsinkelse på signalet i forhold til 4G. Du trenger med andre ord å vente kortere tid før ting skjer.

Større kapasitet betyr at det er plass til flere brukere på samme mobilmast. Det vil du merke når du for eksempel er på konserter, festivaler eller andre steder der mange samles og bruker mobilnettet samtidig til Snapchat, Instagram eller andre apper.

5G tar i bruk høyere frekvensbånd sammenlignet med 4G, og det er den tekniske grunnen til at det blir større kapasitet på 5G-nettet.

Er strålingen fra 5G farlig?

Foreløpig har det ikke blitt avdekket noen helsefarer med 5G ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Siden 5G er forholdsvis nytt har det kun vært noen studier som har forsket på dette, men ingen av disse har påvist at det er helsefarer med 5G-teknologien, eller bruk av mobiler med 5G. Du kan lese mer om dette på Verdens helseorganisasjons nettsider.

Hvordan bygges 5G i Norge?

I dag har åtte av ti i Norge tilgang til 5G-dekning der de bor. Vi leverer Trådløst Bredbånd på Telias mobilnett som er kåret til et av verdens beste mobilnett av Opensignal Awards. Allerede i 2019 lanserte Telia sine planer for 5G-utbyggingen. Målet var klart - hele Norge skulle få 5G-dekning innen 2025.


"I dag har åtte av ti i Norge tilgang til 5G-dekning."

Og Telia er godt på vei. I november 2022 hadde hele åtte av ti tilgang til 5G-dekning på Telia sitt mobilnett. Nå i første halvår av 2023 satser Telia knallhardt på å bygge ut 5G i Agder slik at blant annet Arendal og Grimstad får tatt i bruk mulighetene med 5G.

Vil 4G-nettet bli lagt ned?

Både 4G- og 5G-nettet vil fungere sammen i mange år fremover for å kunne gi flest mulig god mobildekning på mobilen, men også til mobilt bredbånd og Trådløst Bredbånd.

Det som er spennende med utbyggingen av 5G-nettet, er at også 4G-nettet får en velfortjent oppgradering på mange områder!

Både 5G og 4G blir sendt fra samme mobilmaster- og tårn i dag. Samtidig som det blir bygd 5G-dekning, oppgraderer også Telia utstyret for 4G.

En av fordelene er at det blir tatt i bruk en ny frekvens på 700 MHz-båndet. Den nye frekvensen for 4G er lavere og har lengre rekkevidde på signalet. Det kommer til å gi deg bedre dekning når du for for eksempel reiser i bil eller tar toget og trenger 4G-dekning.


Telia har også begynt å bruke noe som heter beamforming på 4G-nettet. Det er en teknologi som samler radiosignalene i samme stråle mot en mobil, eller flere mobiler som er plassert tett.

Dette vil du kunne merke i storbyer, og fordelen med beamforming er at signalet kommer mer effektivt frem til mobilen din, istedenfor at signalet sendes i alle mulige retninger før det treffer riktig mottaker.


Hva kan jeg gjøre med 5G i dag?

Selv om ikke 5G er ferdig utbygd ennå, så finnes det mange spennende muligheter for deg allerede i dag. Med 5G kan du få et raskt og stabilt Trådløst Bredbånd over 5G-nettet som kan erstatte bredbånd over både kobber og coax-kabel.


NextGenTel bruker blant annet Nokia-utenddørsantenne for Trådløst Bredbånd 5G. Denne kan monteres utvendig, og innvending på vindu.

I tillegg vil du få raskere nett på både mobiler og andre smarte dingser når du har utstyr som støtter 5G. På litt lengre sikt vil den lavere forsinkelsen på 5G-nettet også gjøre flere av tingene i reklamefilmene mulig, noe som utvilsomt er veldig spennende!


Dersom du vil få Trådløst Bredbånd fra NextGenTel kan du sjekke om vi kan levere det til deg på nettsidene våre her.