Dårlig dekning? Les våre 5 beste tips for bedre WiFi-dekning

Dårlig WiFi-dekning er alltid kjedelig. Det blir ikke creme de la creme av at favorittserien står og buffrer oppe i loftstua når du skal slappe av med litt egentid.

Dårlig dekning? Les våre 5 beste tips for bedre WiFi-dekning

Aller først - hva er WiFi-dekning?

Superenkelt forklart er WiFi-dekning den rekkevidden du får på det trådløse nettet i hjemmet ditt. Du kan sammenligne det med lyden fra en høyttaler.


Jo nærmere du er høyttaleren - dess bedre hører du lyden. Det er akkurat det samme med WiFi, bare at høyttaleren er byttet ut med WiFi-utstyret som sender trådløse signaler.


Er det bare avstanden som påvirker WiFi-dekningen?🤔

Nei, det er flere ting som kan påvirke dekningen.


La oss ta sammenligningen med høyttaleren igjen. En murvegg mellom deg og høyttaleren vil gjøre at du hører mindre av lyden. Slik er det også med WiFi.


Murvegger er et eksempel på fysiske hindringer som kan gjøre WiFi-dekningen dårligere. Men det er også flere andre ting, som:

  • Metall, betong, gips, fliser, vinduer og speil


Våre 5 beste tips for bedre WiFi-dekning


1. Ha nok bokser som sender WiFi

Alle hjem er ulike. Det betyr også at alle hjem har ulike behov når det kommer til WiFi, og hvor mange bokser som trengs for å få god dekning.


En liten leilighet med få vegger og ingen etasjeskille krever for eksempel ikke mer enn 1 WiFi-boks, men i et større hus med mange etasjer må du ha flere WiFi-bokser for å få god dekning.


Lurer du på hva du trenger? La oss hjelpe deg 👇


Liten leilighet - mindre enn 60 kvadratmeter

I en mindre leilighet vil 1 WiFi-boks være nok for at du skal få god dekning, så lenge det ikke er vanskelige fysiske hindringer i veggene.


Vanlig leilighet - 60-90 kvadratmeter

I en vanlig leilighet skal 1 til 2 WiFi-bokser kunne gi deg god nok dekning.


Har du derimot fysiske hindringer i leiligheten som svekker signalet fra den ene WiFi-boksen bør du vurdere å oppgradere til et mesh-system med flere bokser. Les mer om dette i tips nummer 5.


Enebolig - 100-140 kvadratmeter

I en enebolig skal det være nok med 2 WiFi-bokser for god dekning, så lenge det ikke er vanskelige fysiske hindringer i veggene. Valget mellom 1 eller 2 WiFi-bokser avhenger av om boligen har en eller flere etasjer. Har boligen din flere etasjer vil behovet være større for flere WiFi-bokser.


For eneboliger anbefaler vi mesh-system. Les mer om dette i tips nummer 5.


Stor enebolig - over 140 kvadratmeter

I en stor enebolig på over 140 kvadratmeter trenger du minst to WiFi-bokser, så lenge det ikke er vanskelige fysiske hindringer i veggene. Valget mellom 2 eller flere WiFi-bokser avhenger av om boligen har en eller flere etasjer. Har boligen din flere etasjer vil behovet være større for flere WiFi-bokser.


For store eneboliger anbefaler vi mesh-system. Les mer om dette i tips nummer 5.


2. Plasser WiFi-utstyret riktig

For å få WiFi hjemme trenger du enten en vanlig bredbåndsruter eller et mesh-system. Vi kaller begge deler for WiFi-utstyr.


Best dekning får du når WiFi-utstyret er plassert sentralt i boligen din, og i nærheten av der du bruker WiFi mest.


Og aller viktigst er det at du ikke gjemmer bort WiFi-utstyret. Siden det skal sende trådløse signaler bør det stå fritt og ikke bak møbler, tv eller andre ting som kan påvirke signalet.


Vårt beste tips er at du plasserer WiFi-utstyret høyt og fritt i rommet det står i.


PS: Er det vanskelig å plassere WiFi-utstyret ditt sentralt i boligen din på grunn av hvor fiberboks eller antenne er plassert? Da bør du sjekke ut tips nummer 5 litt lenger ned 😊


3. Hold utstyret oppdatert

Det meste av dingser får jevnlige oppdateringer som gjør sikkerheten og brukeropplevelsen bedre. Det gjelder alt fra pc til hodetelefoner. Og ikke minst WiFi-utstyr 💻


Du bør alltid installere de nyeste programvareoppdateringene på dingsene dine hjemme. Det gjør at sikkerhetshull blir tettet, og at du får en bedre brukeropplevelse når du skal surfe på pc-en, eller se favorittserien på Apple TV-en.

4. Hold WiFi-en sikker

God sikkerhet er alltid viktig, og det kan også påvirke dekningen din hjemme. Sørg derfor for at du bruker et trygt passord for WiFi-nettet ditt, slik at ingen uvedkommende får tilgang til nettet ditt.

Du bør også opprette et gjestenettverk for gjester som kommer på besøk. Da får de tilgang til internett, men du har et sikkerhetslag mellom ditt vanlige nettverk og gjestenettet de kobler seg til 🔐


5. Oppgrader til et WiFi mesh-system

Med et mesh-system får du flere WiFi-bokser som snakker sammen og gjør dekningen bedre. Og med å snakke sammen mener vi ikke at boksene faktisk lager lyd, men de sender signaler frem og tilbake mellom seg slik at det blir enklere for deg å surfe på nett.


De fleste mesh-systemer har en funksjon som gjør at enhetene dine automatisk kobler seg på den boksen som til enhver tid har best signal der du er. Det er spesielt praktisk når du flytter deg rundt i boligen med mobil, pc eller andre dingser.


Som kunde i NextGenTel kan du leie mesh-system fra TP-Link som heter Deco X55 til en månedspris fra 39,-. Men husk at du også kan bruke ditt eget mesh-system når du har internett fra oss. Hos oss får du nemlig ekte valgfrihet 🤗