Dette er fordelene med WiFi 6

WiFi 6 er den nyeste WiFi-standarden, og det betyr en hel del forbedringer og oppgraderinger som hjelper deg med å få et bedre WiFi-nett.

WiFi 6

Er det ikke fryktelig irriterende når WiFi ikke funker som det skal? Og desto deiligere når WiFi funker sømløst og skaper ro og fred i hjemmet? I dag har vi mye utstyr koblet på WiFi, men ofte oppstår det krøll uten at du helt forstår hvorfor.

Gjør du et søk på Google finner du masse innhold som gir deg oppskriften for å løse alle problem, og du har mest sannsynlig fått vite at én WiFi-forsterker skal løse opp i det meste? I enkelte tilfeller kan det fungere, men det er sjeldent hele sannheten. Eller oppskriften om du vil.

Sannheten er at WiFi ofte er ganske komplisert, og at det er flere ting som påvirker hvordan WiFi vil fungere hjemme hos deg.

Hva påvirker WiFi-signalet?

Det er flere ulike ting som påvirker WiFi. For å gjøre det enkelt så kan vi dele disse tingene opp i to deler:

Forstyrrelser for signalet:

  • Naboene sitt WiFi-utstyr
  • Flere WiFi-nett i hjemmet ditt (dersom du har flere rutere som sender signal på hvert sitt nett)
  • Signal fra babycall, Bluetooth, radio og mikrobølgeovner

Fysiske hindringer for signalet:

  • Dårlig plassering av WiFi-utstyr hos deg
  • Vegger, peis, metall og gulvvarme
  • TV og elektronisk utstyr

Problemer som fysiske hindringer kan du løse ved å flytte på ting, eller å utvide nettet med flere WiFi-bokser som i et mesh-system for at signalet skal kunne gå rundt hindringen. Men det er litt vanskeligere å påvirke andre typer forstyrrelser som naboen sitt WiFi-utstyr, eller mye signal fra Bluetooth.

Men det kan høre fortiden til. WiFi blir hele tiden utviklet med nye funksjoner og forbedringer. Det bringer oss over til det nyeste av det nyeste innen WiFi - nemlig WiFi 6.

Hva er WiFi 6?

Det siste nye nå er standarden WiFi 6. Den ble lansert i 2019, og har gradvis tatt over for den eldre versjonen WiFi 5. De fleste nye mobiler, nettbrett og PC-er som du får kjøpt i dag har WiFi 6 innebygd, men for å være sikker på at utstyret har siste standard kan du se etter dette symbolet på utstyrsesken:

Merke for WiFi 6

Det som er nytt er alltid kult. Men i bunn og grunn - hva er egentlig nytt med WiFi 6? Og aller viktigst - hvordan vil den nye teknologien gjøre livet ditt enklere?

La oss se på de fire viktigste forbedringene som gjelder for WiFi 6:

Du får mer batteritid på utstyret ditt

Den nye funksjonen Target Wake Time (TWT) gjør at mobilen, smartlyspærene og andre ting vil kunne slå WiFi-radioen i dvalemodus for å spare strøm. Det vil du merke spesielt på smarthus-utstyr og blant annet mobiler.

Du får mer kapasitet og økt båndbredde på WiFi

Du får kapasitet for å koble til opp til fire ganger så mange ting på WiFi med WiFi 6. I tillegg så blir båndbredden på 5Ghz-frekvensen økt fra 80 til 160 MHz. Det gjør at signalet får mer plass på veien når det skal sendes frem til PC-en og mobilen din.

Det blir mindre forstyrrelser fra naboer sitt WiFi-utstyr

Med funksjonen BSS Coloring vil WiFi-utstyret ditt bli mindre forstyrret av naboene sitt WiFi-utstyr. Enkelt forklart så fungerer det slik at det du har koblet på nett blir fargekodet og skilt fra andre signal på WiFi. Det gjør at signalet hos deg ikke blir forstyrret av andre naboer sitt WiFi-utstyr som tidligere.

Bedre sikkerhet og trygghet

WiFi 6 kommer med WPA 3 innebygd, og fordelen med det er at det blir vanskeligere for uvedkommende å hacke seg inn på ditt WiFi-nett.

Vi anbefaler alle å være ekstra sikker på nett. Her kan du lese mer om de ulike sikkerhetstjenestene våre.

Dette høres jo helt supert ut, tenker du kanskje. Og det er det jo! Alle disse forbedringene vil gjøre livet ditt enklere når det kommer til WiFi. Men hva med hastigheten?

Hvilken hastighet kan jeg få med WiFi 6?

Som vi nevnte tidligere så er det flere ting som påvirker WiFi-signalet. Og det som påvirker signalet, vil også påvirke hastigheten. Den hastigheten som du måler vil alltid avhenge av svakeste ledd. Det betyr at når du måler fra en utdatert mobil med WiFi 4, eller WiFi 5 så vil hastigheten du ser på Speedtest eller Nettfart.no bli begrenset ut i fra det.

De lokale forholdene hjemme hos deg vil også spille en viktig rolle for hastigheten. Fysiske hindringer og forstyrrelse er store faktorer, så det er lurt å gjøre en liten ryddejobb for å begrense de fysiske hindringene når du skal ha god hastighet på WiFi.

Det er ikke mulig å gi et eksakt tall på hastigheten du vil få med WiFi 6 hjemme hos deg, men i 2020 kjørte utstyrsprodusenten Asus en test der de målte forskjellen med en WiFi 5- og 6-ruter. Testen ble gjort på en stasjonær PC, og Asus byttet også nettverkskortet på PC-en slik at PC-en støttet samme WiFi-standard som ruteren.

Hastighet WiFi 5 vs. WiFi 6

WiFi 5-ruter med WiFi 5 på PC: 262 Mbps, WiFi 6-ruter med WiFi 6 på PC: 378 Mbps

En solid økning på cirka 45 % med WiFi 6. Testen viser hvor stor forskjell det vil være når alt av utstyret du har er oppgradert til nyeste standard. De faktiske resultatene vil selvfølgelig variere, men det gir et godt utgangspunkt for hva du kan forvente av hastigheten når utstyret ditt er oppgradert, og alle forholdene er optimale.

Du kan se hele testen til Asus her.

Hvilken rekkevidde har WiFi 6?

Med WiFi 6 får du mange fordeler, men en av tingene der du ikke vil merke stor forbedring er selve rekkevidden på signalet. Kraften på signalet (transmit power) har ikke blitt kraftigere og derfor vil ikke signalet i seg selv være sterkere med WiFi 6.

Det betyr likevel ikke at du ikke kommer til å merke forbedring på det signalet som du har i dag. Det er to store forbedringer med WiFi 6 som vil bety mye for hvordan nettet fungerer. De to forbedringene heter MU-MIMO og OFDMA. Navnene kunne utvilsomt trengt en liten vaskerunde hos et reklamebyrå, men det som ligger bak navnene er veldig spennende!

MU-MIMO gjør at WiFi-utstyret ditt kan snakke med enda flere ting samtidig. Den flotte forkortelsen står egentlig for multi-user, multiple input, multiple output. Denne funksjonen har vært tilstede med WiFi før, men forbedringen nå er at WiFi-utstyret kan snakke med dobbelt så mange ting samtidig. Med den forrige standarden så var det fire, men dette er økt til åtte med WiFi 6. Det betyr at du vil kunne få mer stabil tilkobling med høyere båndbredde på det du har koblet på WiFi.

Vi kan sammenligne det med at du tidligere hadde fire lastebiler som fraktet signalet frem, men med WiFi 6 har du nå åtte lastebiler som frakter signalet frem til mobilen, PC-en eller andre ting.


Men det mest spennende er OFDMA. Det er forbedring på en teknologi som har vært i WiFi over lengre tid. Det gjør at du får lavere forsinkelse (latency) på nettet. I praksis fungerer OFDMA slik at det kan sendes signal mer effektivt fra WiFi 6-utstyret ditt frem til mobilen, PC-en og andre ting du har koblet på nett.

Se for deg lasterommet i en stor lastebil. Med den gamle teknologien ble signalet sendt hver for seg i en egen lastebil. Mens med WiFi 6 så kan lastebilen pakke og sende signalet mer effektivt frem til mobil, PC, og alle andre ting som er koblet på WiFi.

OFDMA på WiFi 6

Kort forklart så fungerer det slik at det blir laget flere underkanaler på WiFi-nettet ditt som PC, mobil, spillkonsoll og andre ting kan snakke med WiFi-utstyret på. Denne automatikken gjøre WiFi-utstyret ditt helt på egen hånd. Smartpæren eller robotstøvsugeren som du har hjemme trenger lite båndbredde, og får derfor få underkanaler. PC-en din som strømmer Netflix i 4K trenger mye båndbredde, og får derfor flere underkanaler.

Hvordan får jeg WiFi 6-utstyr?

Det første du kan gjøre er å sjekke WiFi-utstyret som du har i dag. Det skal være merket på esken til utstyret om det støtter WiFi 6, eller det tekniske navnet 802.11ax.

Dersom du ikke har nytt WiFi 6-utstyr så vil du ikke kunne få WiFi 6 på eldre utstyr. For å kunne ta i bruk funksjonaliteten på WiFi 6 så må du oppgradere til WiFi-utstyr som støtter WiFi 6. Du finner et bredt spekter av WiFi 6-rutere og mesh-system hos de fleste elektroforhandlere. Det viktigste er å se etter dette symbolet når du er i butikken, eller handler på nett:

Som kunde hos oss i NextGenTel har du mulighet til å leie TP Link Deco X55 WiFi-bokser, som støtter WiFi 6 og har mange smarte funksjoner.
Du finner mer informasjon om TP-Link Deco X55 her.

Loading chat...